Pénz- és tőkepiac

Rossz hír a devizahiteleseknek - Svájc örül az erős franknak

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) vezetője szerint az infláció még mindig alacsony Svájcban. A kormányzó, Philipp Hildebrand arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai adósságválság nagy kockázatot jelent. A közel-keleti válság felnyomja az olaj árát, de Svájc valamelyest védett - szögezte le.

Philipp Hildebrand, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kormányzója azt mondta, hogy az jelenleg is „gyenge”, miközben a gazdaság az európai adósságválsággal néz szembe, és a Japán földrengés potenciális hatásával is.

„Annak ellenére, hogy az olajárak emelkedtek, az infláció továbbra is gyenge, és az inflációs várakozások továbbra is stabilak” – mondta Philipp Hildebrand Genfben. „A gazdaság még mindig jelentős kockázatokkal néz szembe, nagy a bizonytalanság” – tette hozzá a Bloomberg szerint.

A Svájci Nemzeti Bank változatlanul 0,25 százalékon hagyta a jegybanki kamatszintet múlt heti ülésén, és hozzátette: „az árstabilitás nem fenyegeti semmi rövidtávon”. A döntés azután érkezett, hogy a japán földrengés rekordszintre emelte a svájci frankot a dollárral szemben. Az alpesi deviza a kockázatkerülés hatására (a globális bizonytalanság nyomán) erősödött. Pánik idején erősödik a frank: menetelt az euróval szemben is. Ekkor a frankért 220 forintot it kellett adni, jelenleg 210 közelében áll a kurzus.

Miközben az euróövezet pénzügyminiszterei „fontos döntéseket” hoztak meg a szuverén adósságválság megoldására ebben a hónapban, a probléma számos országra továbbra is árnyékot vet a bizonytalanság szempontjából.

Hildebrand hozzátette, hogy a közel-keleti válság növeli a bizonytalanságot és az olajárakat, bár Svájc „valamelyest védett az erős frank miatt”.

„A harmadik kockázati forrás Japán” – vélekedett a Svájci Nemzeti Bank vezére. „Nagyon nehéz pontosan értékelni és számszerűsíteni a kockázatokat” – vélekedett.

Az SNB március 17-én emelte a növekedési várakozásait: 2 százalékkal bővülhet a gazdaság Svájcban a jegybankárok szerint, melyet az 1,5 százalékos előrejelzésről emeltek.

Hildebrand kiemelte, hogy a svájci rendkívül rugalmas, hozzátéve, hogy az erősebb frank lassulást hozhat a növekedésben.

A nyilatkozat arra utal, hogy az SNB továbbra is fenntartja laza monetáris politikáját, és nem valószínű a nyár elei kamatemelés. Az első kamatemelés szeptemberben következhet.

forint deviza alpesi deviza forintárfolyam SNB frank árfolya jegybank
Kapcsolódó cikkek