Pénz- és tőkepiac

Ilyen sem volt még: Bernanke sajtótájékoztatót tart

Az amerikai jegybank történetében először sajtótájékoztatót tart a keddi kamatülést követően Ben Bernanke, az elemzők azonban nem várnak módosítást az irányadó kamatszinten. Az ázsiai régióban a Standard&Poor's leminősítése miatt burkolóztak vörösbe a kereskedések, de a kínai bankfelügyelet szigorítása sem tett jót a piacoknak.

Kedden kezdődik a FED kétnapos szeánsza, amelynek végén újabb kamatdöntéssel és a történelemben először sajtótájékoztatóval lepi meg a befektetőket a Bernanke vezette grémium. A kamatdöntés vélhetően nem okoz meglepetést, így az egynapos bankközi betéti kamatot továbbra is a 0-0,25 százalék sávban hagyja a FED, ugyanakkor a kamatpályát, illetve a kötvényvásárlási program kifutását illetően okozhat meglepetést a csapat.

A legfrissebb piaci kommentárok szerint nem áll le teljes mértékben június végén a pénznyomda, hanem egy viszonylag hosszabb kifutást követően kezdik el piacra vezetni a több, mint 1500 milliárd dollár értékű eszközállományt. Az elmúlt hónapok tőzsdei emelkedéséhez a FED programja és persze más jegybankok laza monetáris politikája is hozzájárult, ezért a kilátások sérülése rövid távon is profitrealizálást hozhat a kereskedésben. Ez leginkább a nyersanyagpiaci termékeket érintené, de nem hagyná érintetlenül a devizapiacot, a részvénypiacot és a kötvényeket sem.

A szerdai eseményen az EKB-nál már jól ismert menetrend valósul meg: a közlemény közzétételét követően sajtótájékoztatón ismerteti a döntés hátterét Bernanke és egyben válaszol a feltett kérdésekre is. Erre mindeddig nem akadt példa a FED-nél, azonban nem jelent ez teljes váltást. Az évi nyolc alkalomból ugyanis csak négyet követ majd sajtótájékoztató, vagyis az új berendezkedés szerint idén áprilisban, júniusban és novemberben láthatjuk Bernanke-t élőben a kamatdöntést követően.

Az ázsiai régió pénzpiacai nem indultak fényesen kedd reggel: az S&P negatívra rontotta a japán autógyártók (Toyota, Honda) kilátásait a termelési oldalon jelentkező problémák miatt, így a kereskedések többsége vörösbe burkolózott. A Hong-Kong-i részvényekkel is lejjebb kereskedtek az éjszaka, főleg az ingatlan és a nyersanyag profilú vállalatok gyengélkedtek részben a csökkenő nyersanyagáraknak köszönhetően.

A hangulatot az újabb kínai szigorítás is rontotta, a kínai bankfelügyelet megemelte a bankszektor tőkemegfelelési rátáját (CAR), miután márciusban ismét 5,5 százalékkal emelkedhet az a várakozások alapján.

A nyersanyagok közül negatív korrekció bontakozott ki az arany, az ezüst, a réz és az olaj árfolyamában is. Az esés részben technikai szintekkel és a túlvásárolt állapotnak tulajdonítható, de szerepet kaphatott a hétvégi húsvéti kereskedés is, miután ilyen esetekben az alacsonyabb forgalom miatt könnyebben befolyásolhatók az árfolyamok.

A nyersanyagpiacon korrigálás látszik: az ezüst 31 éves csúcsra tört, mielőtt visszaesett volna a 423,6 százalékos Fibonacci szintről. Ez egyelőre korrekció, de trendforduló sem elképzelhetetlen, azonban ahhoz további nagy forgalmú piros gyertyák szükségesek. A csökkenés másrészről profit realizálással is magyarázható, miután piaci pletykák szerint Kína nagyobb arany és ezüst tartalékot vásárolna a devizatartalékának diverzifikálása céljából.

EKB Bernanke Fed ezüst tőkemegfelelés bankfelügyelet kamatdöntés nyersanyagpiac jegybank
Kapcsolódó cikkek