Pénz- és tőkepiac

Az a csúnya infláció…

Miután nem mutattak irányt a pénteki kereskedés elején a részvények, később megtalálták a lábuk alatt a talajt, hogy aztán el tudjanak rugaszkodni és élesen feltörni a nap hátralevő részében.

Szerző: Tradenet Global

Megújultak az aggodalmak az európai gazdasági helyzettel kapcsolatban, ami hozzájárult a dollár erősödéséhez. Az amerikai részvények kicsit alacsonyabban zártak. A Dow Jones -0.3%-kal csökkent, az S&P 500 -0.2%-ot esett, a NASDAQ pedig nem változott. Az járt a befektetők fejében pénteken, amikor a kormányjelentés 0.4%-os fogyasztói árindex növekedésre mutatott április hónapban. Két és fél éve ez a legmagasabb érték. Az Egyesült Államokban az inflációs ráta jelenleg 3.2%.

Az elkövetkező héten
A pénzügyminisztérium hétfőn egy agresszív kampányt fog indítani az amerikai államadósság ellen, annak ellenére, hogy augusztus előtt nem lenne szükséges akcióba lendülnie. A pénzügyminiszter, Timothy Geithner azt mondta pénteken, hogy ha nem sikerül felemelni az államadósság felső határát, az visszafordíthatatlan sérülést okozhat az amerikai gazdaság számára, azt kockáztatva, hogy visszaesik a recesszióba és növekvő munkanélküliséghez.

Az amerikai államadósság jelenleg 14.29 trillió dollár. Később a héten össze fognak ülni az európai miniszterek, hogy megbeszéljék a jelenlegi, instabil gazdasági helyzetet Görögországgal, Portugáliával és Írországgal kapcsolatban. A befektetetők várni fognak a találkozót követő bejelentésre. A bevételi adatok bejelentési ideje nemsokára véget ér. Ezen a héten az alábbi cégek fognak jelenteni a kiskereskedelmi szektorban: JCP, WMT, TGT és URBN.
 
S&P500 (SPY)

Gyakran említjük, hogy a piac nem nagyon szokott jelentős szünet és trendforduló nélkül több mint 100%-ot mozogni. Mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a 2009. márciusi aljhoz képest, két hónapos piaci emelkedés után pont a duplázódási pontnál vagyunk.

Az S&P jelentős szintje az 1300 pontnál van, amit pénteken tesztelt a piac. Ha ezt a szintet sikerül letörnie, akkor elég nagy eséllyel egy hosszú lefelé tartó út indulhat el. A bikák arra számítanak, hogy egy kicsit többet tudnak markolni a FED mentőcsomagjából, meglovagolva a wall street-i növekedést 1330 pontnál. Amint áttöri ezt a szintet, a következő ellenállási szintek 1370, 1381 és 1400 pontnál lesznek.

Dow Jones geithner bikák államadósság infláció Fed befektető tradenet Nasdaq
Kapcsolódó cikkek