Pénz- és tőkepiac

Buffett: Nem ártott nekem a botrány

Warren Buffett amerikai dollármilliárdos úgy véli, hogy a hírneve továbbra is sértetlen, a Sokol ügy ellenére.

Buffett hétvégi sajtóértekezletén a David Sokol üzletember körül kirobbant botrány volt a főtéma. A két, a Berkshire Hathaway tulajdonában lévő vállalat korábbi vezetőjeként dolgozó Sokolt ugyanis többen Buffett örökösének tartották. Márciusi lemondását követően azonban tőzsdefelügyeleti vizsgálat folyik ellene, miután kiderült: részvényeket vásárolt abból a cégből, amelyet Buffett-nek megvételre ajánlott.

A közvetlen modoráról és üzleti tisztességéről ismert Buffett ennek ellenére úgy gondolja, hogy hírneve érintetlen. "Mindent, ami teszek, a közvélemény elé tárom. Nem a tökéletességet állítom maga elé mérceként, máskülönben már régen öngyilkos lettem volna" – kommentálta a Reutersnek az esetet Buffett.

A Berkshire éves közgyűlésén Buffett közölte, hogy gyakorlatilag elképzelhetetlennek tartja, hogy egy kívülről érkező szakember vegye át a vezérigazgatói tisztséget tőle. A bennfentesek tudni vélik, hogy a legvalószínűbb utódjelölt a Berkshire viszontbiztosítással foglalkozó menedzsere, Ajit Jain. Buffett viszont biztosította a közvéleményt arról, hogy egyetlen, a cég titkos vezérjelölti listáján szereplő személy sem tudja, hogy potenciális utódként tekint rá a milliárdos befektető.

A befektető egyébként továbbra is bizakodik az amerikai pénzpiacokban; egy kínai újságíró kérdésére (mit tenne, ha ő vezetné az amerikai állami vagyont) azt felelte: részvényeket vásárolna belőle, elsősorban amerikaiakat.

vezérigazgató tőzsdefelügyelet utód befektető sokol Buffett
Kapcsolódó cikkek