Pénz- és tőkepiac

Híztak a bankbetéteink, de...

Májusban a bankrendszer forint likviditása tovább növekedett. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során végig a kamatfolyosó alsó sávjában tartózkodott. Az ÁKK májusi devizakötvény-kibocsátásának hatására nőtt a külföldi követelések és kötelezettségek állománya – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyorsjelentésében.

Májusban a bankrendszer forint likviditása bővült, ami elsősorban a hitelintézetek betéteinek növekedésében tükröződik. A havi átlagos jegybanki forint/euró swap állomány kismértékben növekedett. A forgalomban lévő készpénzállomány nem változott az előző hónaphoz képest.

A külföldiek MNB kötvényállománya lecsökkent, ennek döntő hányada a belföldi szegmensbe áramlott. Eszköz oldalon a külföldi követelések állománya- valamint forrás oldalon a külföldi kötelezettségek állománya egyaránt növekedett, amelynek hátterében az ÁKK 1 milliárd eurós kötvénykibocsátása áll.

Május 1-től a 2 százaléknál magasabb tartalékrátát választó hitelintézetek száma tovább nőtt immár a teljes létszám harmadára. A magasabb rendszerszintű tartalékkötelezettség miatt a bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónaphoz képest jelentősen növekedett.

Az egyenleg a szokásosnál nagyobb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, de a túltartalékolás 8 milliárd forintos mértéke továbbra is elenyésző a közel 460 milliárd forintos kötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap során végig a kamatfolyosó alsó sávjában tartózkodott.

2011 követelés hitel MNB betét tartalékráta bankrendszer
Kapcsolódó cikkek