Pénz- és tőkepiac

Medvetánc - Melyik tőzsdén érhetőek el csillagászati hozamok?

A globális gazdaság lassulásának egyértelmű jelezi arra késztették az elemzőket, hogy a világ legtöbb jelentős értéktőzsdéjének kilátásait illetően csökkentsék a prognózisaikat a három hónappal ezelőtti felméréseikhez viszonyítva.

Ez tűnik ki a Reuters felméréséből, amelyben 350 részvénystratégát kérdezett meg a világ minden részén. A negyedéves felmérés azt mutatta, hogy csak az amerikai, a tajvani és az orosz értékpapírpiac  menekül meg a hanyatlástól, a moszkvai pedig várhatólag ismét élen jár majd, két számjegyű árfolyamnyereséget biztosítva.

A felmérésbe bevont 17 piac közül 11 veszteséges, ennek ellenére még mindig jelentős erőt képviselnek azok, akik árfolyamemelkedésre számítanak. A görög válság nyomot hagyott a deviza- és az államkötvénypiacokon, a megkérdezettek egy része pedig úgy látja, hogy a részvénypiac még mindig relatíve jól teljesítőnek számít.

"A részvények továbbra is vonzónak tűnnek, ha az egyéb globális eszközökhoz viszonyítjuk őket" - vélekedett Angus Campbell, a London Capital Group értékesítési vezetője. A magas hozamok elérése viszont nem egyszerű feladat, hiszen a magas erodálta a készpénz eszközöket, a biztonságosnak tekintett államkötvények hozama mélyponton van, az arany rekord ármagassága pedig sokak számára túl költségesség teszi a befektetést. Eközben az európai vezetők eddig hiába fáradoztak a görög válság megoldásán és a hírügynökség szerint, ha július közepéig nem történik változás, az rendszerszintű káoszt okozhat az európai és a globális pénzpiacokon is. Ez a tény, valamint az, hogy a nyugati gazdaságok lassulásának mértéke és időtartama nem világos, ismét előcsalogathatja a medvéket a részvénypiacon is.

Az elemzés egyébként ismét felhívta a figyelmet arra, hogy csillagászati hozamokat lehet elérni az orosz tőzsdén. Az RTS index csaknem 300 százalékkal emelkedett a válság kezdete óta és az év hátralevő részében további 17 százalékos pluszra számítanak a szakértők.
 

növekedés államkötvény Görögország reuters felmérés gazdaság részvénypiac
Kapcsolódó cikkek