Pénz- és tőkepiac

Összefogtak a magyar nagyágyúk - Eddig nem látott kezdeményezés

Elsősorban induló hazai vállalkozásban kíván befektetni az a kockázatitőke alap, amelyet négy ismert cégvezető indít el.

A Day One Capital Zrt. kockázati tőketársaságot Straub Elek, a Magyar Telekom egykori elnök-vezérigazgatója, Kákosy Csaba, az MSZP-SZDSZ kormány egykori gazdasági és közlekedési minisztere, Simó György, a T-Com, majd a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a Tilos Rádió és az Origo alapítója, valamint Molnár András, az OTP csoporthoz tartozó Portfolion Zrt. befektetési igazgatója alapította 80 millió forintos tőkével.

A társaság a PSZÁF engedélyének megszerzése után legalább 400 millió forintra szeretné bővíteni tőkéjét. A társaság befektetési jegyeit az Equilor befektetési Zrt. forgalmazza, az értékpapírokból bárki vásárolhat, ha legalább 15 millió forintot szán erre.

Kákosy Csaba, a cég vezére elmondta, hogy az alap zártvégű lesz, tehát fix tőkével gazdálkodik, futamideje hat éves lesz, az alapkezelői díj 5 százalék, a cég tulajdonosai fizetést nem kapnak, ők a 17 százalék fölötti növekedésből jutnak jövedelemhez. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy elsősorban 20 és 80 millió forint közötti tőkéjű hazai induló vállalkozásokba szeretnének befektetni. A társaság más kockázati tőkés befektető csoportoktól abban különbözik, hogy a tulajdonosok nem csak a célpontként kiszemelt társaságok vezető testületébe szeretnének bekerülni, de azok menedzselésében, üzletvitelük fejlesztésében is részt kívánnak venni.

Simó György ügyvezető partner, az igazgatóság tagja elmondta: mintegy harminc céget már megvizsgáltak és mintegy száz vállalat közül szeretnék kiválasztani azt a néhányat, amely nagyon gyors növekedést ígér. Elsősorban hazai vállalkozásokba terveznek invesztálni, de nem riadnak vissza régiós partnerek keresésétől sem. Mint mondta, leginkább az internetes fejlesztések, az egészségügy és a biotechnológia területén lehetnek olyan cégek, amelyek partnereikké válhatnak. Az ügyvezető partner hozzátette: nem nagyvállalatokat és nem is magányos farkasokat, hanem elsősorban két-három fős teameket keresnek.

Straub Elek, az igazgatóság elnöke elmondta: egy átlagos kockázatitőke társasághoz képest kisebb tőkeszükségletű cégeket keresnek, a JEREMIE program keretében például 150 millió forintos lehetőségeket finanszíroznak, ők viszont ennél kisebb vállalkozásokat keresnek. De nem zárják ki, hogy az általuk felfejlesztett cégeket más, tőkeerősebb kockázatitőke társaságoknak adják át.

simó kockázatitőke JEREMIE portfolion straub pszáf Kákosy
Kapcsolódó cikkek