Pénz- és tőkepiac

Az Apple volt a világ legnagyobbja - Egy kicsit

Már nem egyértelmű, hogy melyik vállalat a világ legnagyobb és legértékesebb cége. A különböző iparágban vitézkedő, de a saját piacán egyaránt kiemelkedően sikeres Apple és ExxonMobil versenyzik azon, hogy melyikük viselje a büszke címet.

A kérdés az után került napirendre, hogy kedden egy pillanatra a kapitalizáció alapján az elektronikai gyártó lett a világ legnagyobb vállalata, részvényei az amerikai kereskedésben szárnyaltak, így megelőzte az addig vezető ExxonMobilt.

A társaság árfolyama közel 6 százalékot emelkedett kedden. Az Apple segítségére volt az is, hogy kedden volt olyan pillanat, amikor ExxonMobil-részvénye mínuszban tartózkodott, de záráskor ismét az Exxon kerekedett felül, amely 348,3 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú volt a nap végén, míg az Apple kapitalizációja 346,7 milliárd dollárt ért el.
Utóbbi cég a kiváló produkciót tegnap nem tudta folytatni, miután a kereskedés elején majdnem 2 százalék közelében volt a értékvesztése. Az ExxonMobil értékpapírjáért ugyanebben az időszakban 3,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

A visszaesés hátterében nem a társaságok teljesítménye, inkább a globálisan tapasztalható pánik áll. Az Apple sikerének mozgatórugója igen könnyen összefoglalható: egyszerűen jobb termékeket gyárt a konkurenseinél.

Ennek megfelelően az elkövetkező években folytatódhat a szektort felülmúló dinamika a vállalatnál, de a jelenlegi várakozások alapján a szakértők azért lassabb növekedésre számítanak: 30 százalékos profitbővülést várnak 2010 és 2013 között évente átlagosan, míg az utóbbi negyedévekben rendre közel duplázni tudott a profit tekintetében a cég.
Az Exxon az emelkedő olajárnak köszönheti az elmúlt két évben eredményességének javulását. Némi korrekció azért elviselhető volt: az olajár az áprilisi, 110 dollár feletti szintekről 82 dollárig korrigált vissza.

Győzelem a bíróságon is

Eddigi legnagyobb győzelmét aratta az Apple a Samsunggal a szellemi termékhez fűződő jogainak védelmében vívott jogi csatában. Egy német bíróság helytadott keresetének, és átmenetileg megtiltotta az új Samsung Galaxy táblaszámítógépek értékesítését az Európai Unióban. A határozat alól csupán Hollandia kivétel, ahol egy hágai bíróság szerdára és csütörtökre tűzte ki a meghallgatást ugyanebben az ügyben. A Samsung Galaxy Tab 10.1 az eredeti terveknek megfelelően ebben a hónapban került volna a német üzletekbe. Az Apple állítása szerint a Samsung Galaxy táblaszámítógép- és okostelefon-családja az Apple iPad és iPhone készülékek „szolgai” másolata.


részvény olajár exxon Apple kapitalizáció legnagyobb
Kapcsolódó cikkek