Pénz- és tőkepiac

Ha közbelép a svájci jegybank, 240 alá kerülhet a frank

Egyelőre megnyugodni látszanak a kedélyek a forint háza táján, a tegnapi európai kereskedés nem sokkal 269 felett zárult. Ma ehhez képest kissé feljebb, de még mindig 270 alatt indult a nap, aztán érkezett a második negyedéves előzetes hazai GDP jelentés, ami a 2,5 százalékos várakozás helyett csupán másfél százalékos lett év/év alapon. Az adat 270 forintig repítette az eurót – kezdte napi devizapiaci elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A gyenge magyar (és német) számok hatására nem sokkal 270 fölé ugrott az euró/forint árfolyama, valószínűleg azért nem többel, mert a nemzetközi befektetői hangulat viszonylag jónak mondható, és az aktuális lassuló hazai GDP adatunk nemzetközi viszonylatban egyáltalán nem számít meglepetésnek – írja Karsai Péter.

Felidézi, hogy az optimizmus jelei tegnap egyértelműek voltak, szűk két hét után ismét 400 alatti értéken zárt a magyar referencia CDS-felár, csökkentek az állampapírok hozamai, és emelkedtek a részvényárak a BÉT-en. Az euró/forint árfolyama ma 270-271 között várható, majd a Sarkozy-Merkel találkozó sikerességétől függően eldőlhet, hogy a forint kereskedése 270 fölött, vagy 270 alatt alakít újra sávot a közeljövőben.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

„Párizsban találkozik ma a francia államfő és a német kancellár, hogy közelebbi megoldást találjanak az eurozóna adósságválságára. A francia gazdasági miniszter, Francois Baroin szerint a találkozó az EU-s költségvetési szabályokról és a gazdasági integráció fokozásának lehetőségeiről fog szólni, illetve téma lesz a közös európai kötvénykibocsátás lehetősége is. A sajtótájékoztató az európai piaczárás után, fél hétkor lesz a tervek szerint, így addig kivárás lehet a jellemző az euró/dollár árfolyamában. Várhatóan 1,44 körüli árfolyam lehet a centrum, a dollár/forint kurzus pedig 188-189 körül alakulhat” – vetíti előre a közgazdász.

Komoly viták dúlnak Svájcban, hogy mitévők legyenek az erős frank miatt, de abban szinte mindenki egyetért, hogy valamit tenni kell, mert egyre súlyosabb gondban van a svájci exportszektor, és egyre kevesebb a külföldi turista a drága frank miatt (egy sima presszókávéért még egy jól szituált nyugati utazó sem szívesen fizet ki 1500 forintnak megfelelő frankot). Hogy lesz-e holnap bejelentés a Svájci Nemzeti Bank részéről vagy sem, azt nem tudni, az biztos, hogy ha árfolyamcélt határoz meg a jegybank, annak elérése és tartása sok pénzbe fog kerülni.

Elemzők szerint 200-300 milliárd frank eladásával lehetne tartósabban gyenge frankárfolyamokat előidézni. A frank/forint árfolyama 240 körüli szinteken mozog, de ha lesz SNB akció, akkor valószínű, hogy ennél alacsonyabb árfolyamokkal is találkozhatunk akár tartósan is – zárja elemzését Karsai.

forint deviza intervenció beavatkozás SNB árfolyam piac jegybank
Kapcsolódó cikkek