Pénz- és tőkepiac

Már a szomszédban terjeszkedne a legnagyobb orosz állami bank

A Szberbank, amely a közelmúltban megegyezett az osztrák Volksbank felvásárlásáról, két nagy lengyel bank megvásárlásának lehetőségét vizsgálja - írta a Kommerszant orosz üzleti lap, befektetési banki forrásokra hivatkozva.

Ez idő szerint a Szberbank a Millenium és a Kredyt bank megvételének lehetőségét fontolgatja, mindkét pénzintézet kérőt keres – közölte a helyzetet ismerő forrás. Egy másik forrás azt közölte, hogy a Szberbank már régóta érdeklődik a lengyel piac iránt és szeretne több lengyelországi bankot megvásárolni.

A Millenium bank a Banco Comercial Portugues SA leányvállalata, amelyik 65,5 százalékos többség tulajdonrésszel részesedik a Milleniumban. Az eszközeit tekintve a Millenium Lengyelország hatodik legnagyobb bankja. A KBC csoport leánya, a Kredyt bank hetedikként követi a sorban. A belga anyavállalat a lengyel cég 80 százalékát tudhatja magáénak. A RIA Novosztyi beszámolója szerint mindkét pénzintézetet az anyavállalatok megváltozott üzleti stratégiájának részeként szeretnék értékesíteni.

A hazai piacon részesedést veszítő Szberbank egy ideje a külföldi terjeszkedésre helyezi a hangsúlyt. German Gref, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója kijelentette: a bank nettó profitjának legalább 5 százalékát a külföldi részlegekből szeretné megszerezni és a törökországi terjeszkedés is érdekli. A Szerbank a közelmúltban vásárolta meg a VBI-t és a Troika Dialogot és a VTB Capital elemzői szerint a jelenlegi piaci turbulenciáknak köszönhetően olcsón az övé lehetnek a lengyel cégek. 

Szberbank vásárol millenium lengyel kredyt
Kapcsolódó cikkek