Pénz- és tőkepiac

Apple-t, bankrészvényt olcsón vegyenek!

A Standard and Poor’s 500 indexben szereplő cégek közül tízből egy jelenleg olcsóbb, mint a 2008-2009-es piaci válság idején. Ebben az indexben olyan nagyágyúk is szerepelnek, mint az Apple és a JP Morgan Chase.

És noha az S&P 500 indexben lefedett vállalatok eredménye a Wall Street becsléseit túlszárnyalva negyedévről negyedévre növekszik, a befektetői bizalom hiánya miatt a legnagyobb amerikai vállalatok közül legalább ötvennek a Forward P/E kvótája (Forward Price to Earnings: az egy részvényre jutó osztva az egy részvényre jutó várható eredménnyel) a válság alatti mélypont alá süllyedt, a Thomson Reuters adatainak elemzése szerint.

A befektetők ma már kevesebb készpénzt hajlandók kockáztatni minden egyes dollárnyi eredményért,mint 2008-ban vagy 2009-ben. A szóban forgó vállalatok között sok az ismert név.Ezek közé tartozik az Apple és a JPMorgan Chase, valamint a Microsoft és a Wal-Mart, ami jól illusztrálja a befektetői borúlátás mértékét. "A kockázatvállalással szembeni ellenszenv jelenleg olyan nagy, hogy még a jó amerikai részvényeket is eladásra kínálják" - véli Jack de Gan, a Harbor Asdvisory Corp.vezető befektetési tanácsadója.

A Reuters szerint a szektorokat illetően a technológiai és pénzügyi ágazat részvényeket nem sokkal a tíz éves ár-mélypont felett adják-veszik. "Ez az általános bizalom hihetetlen csökkenését jelzi, nem csupán a pénzpiacokon, hanem a politikában is"- hangoztatta Fred Dickson, a D.A. Davidson and Co. vezető piaci stratégája. A szakértő meglátása szerint a választások közeledtével a piacok már a tisztességesen, egyenletesen alakuló céges eredményekben sem hisznek.

Például az Apple-részvények kurzusa 2009 eleje óta 350 százalékkal növekedett, míg a határidős P/E aránya 12,29-re csökkent, a 2008 november végén feljegyzett 15,52-ről. Az Apple egyike azon vállalatoknak, amelyek részvényeinek ára nem tart lépést az üzemi eredmény rohamos növekedésével.  Még rosszabbul járt az eszközeit tekintve második legnagyobb amerikai bank, a J. P. Morgan, amelynek részvényárfolyama 19 százalékkal emelkedett, míg a P/E aránya 9,44-ről 6,63-ra csökkent.

részvény P/E eredmény JP Morgan Apple árfolyam elemző
Kapcsolódó cikkek