Pénz- és tőkepiac

Pánikhangulat a Wall Streeten

Csütörtökön felerősödött a napok óta tartó eladási hullám, miután kiderült hogy egyenlőre nincs konkrét lépés a gazdaság élénkítésével kapcsolatban.

Szerző: Tradenet Global

Az agresszív eladóknak köszönhetően a részvények 4 %-kal csökkentek, majd belépve a vevők a zárás előtt némi korrekciót hajtottak végre. A korrekció ellenére is a hónap legélesebb esését láthattuk a tegnapi nap folyamán. A nagy kereskedési volumek azt mutatják, hogy további csökkenés várható a piacon.

A Wall Street Fear, a volatilitás index, vagy a Chicago Board Options Exchange (CBOE) 12 %-al emelkedett (az elmúlt egy hónap a legélesebb két napos növekedést elérve), mely azt is mutatja, a befektetők különböző befektetési formákat választanak a további veszteségek csökkentése érdekében. A befektetői nyomás egyik jele volt, hogy az S&P500 több mint 100 részvénye az elmúlt 52 hét legalacsonyabb kereskedési volumenét érte el.

A természeti erőforrások és az energia szektor csökkenése mutatta meg leginkább, hogy a Kíná által „hajtott” világgazdaság jelentősen lassul. A természeti erőforrások részvényeit összesítő CRB index több mint 4 %-ot esett, elérve a 2011-es legalacsonyabb szintet. A nyersolaj ára 6.3 százalékos csökkenésével az elmút 6 hét legalacsonyabb szintjét érte el, a hordónkénti ár 80.53 dollár. Az arany unciánkénti ára 1,739 dollár, ami 3.8 %-os csökkenést jelent.

A gyenge Kínai adatok a Fed szerdai bejelentése után láttak napvilágot, mely szerint az amerikai gazdaság egy újabb felé halad. A FED jelentős kockázatokat lát a gazdasággal kapcsolatban, ez a kijelentés pedig erős eladói nyomást váltott ki. A kínai termelői szektor, melyet nevezhetünk a világgazdaság egyik hajtó motorjának is, az elmúlt 3 hónapban folyamatosan csökkent.

Péntek: a gazdasági naptár nem tartalmaz sok meghatározó adatot, egyedül a KB Home (KBH) jelentését emeltük ki. Az építőipari cég várhatóan nem fog túl rózsás képet festeni, a Wall Streeten a cég harmadik negyedévére is veszteséget várnak.

S&P500 (SPY)

Az extrém mozdulatok révén a Dow 500 pontot esett, az S&P500 pedig 4 %-os csökkenést ért el a napi zárás előtt, 112-es szintet elérve. A napi kereskedés egy „spinning bottom”-al zárult, mely egyben támaszt is jelent, kimondotan az ilyen erős kereskedési volumenek mellett. 110-es szint alá érkezve, az index várhatóan a 2010 szeptemberi 104-es támasz szintig süllyedhet le.

amerikai piac Dow Jones tőzsde Fed spy gazdaság
Kapcsolódó cikkek