Pénz- és tőkepiac

Az EU együttes erővel szabadulna meg a banki "mérgektől"

Összehangolt akciót javasol a bankok feltőkésítésére és a "mérgező aktíváktól" való megszabadulásra az Európai Bizottság. Mint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke tv-interjújában elmondta: összehangolt akciót javasolnak a tagországoknak.

Az EU versenyjogi biztosa is sürgette az uniós országokat bankjaik feltőkésítésére, azok életképességének biztosítására. Egy, a lengyel uniós elnökség által szervezett konferencián Joaquín Almunia csütörtökön hangsúlyozta: "Végső esetben ismét fontolóra kell venni a közösségi támogatást, amennyiben az összeegyeztethető az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályokkal".

Szerdán Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője már "intézkedéseket és tárgyalásokat" sürgetett az uniós országok között, ugyanakkor azt közölte, hogy uniós szinten nincs terv egy ilyen akcióra.

Kedden Luxembourgban hivatalosan jóváhagyták az tagországainak pénzügyminiszterei azt a hat új EU-jogszabályt, amelyek révén az unióban tovább növekszik a gazdasági együttműködés, és hatékonyabbá válik a pénzügyi válságok megelőzése, kezelése. Az euró bevezetése óta ez a legszélesebb körű reform a gazdaságpolitikák összehangolására.

A csomag legfőbb jellemzői közé tartozik, hogy a tagállamokkal szemben a közös elvárások kikényszerítésére alkalmas eszközrendszert teremt a túlzott költségvetési hiány és eladósodás, valamint az egyéb makrogazdasági egyensúlytalanságok - például a versenyképesség romlása - ellen. A csomag hozzájárul a gazdasági statisztikák pontosságának és átláthatóságának javításához is. A jogszabályok értelmében az eurózóna tagországai a jövőben semmi esetre sem hagyhatják figyelmen kívül a legfőbb uniós végrehajtó intézmény olyan figyelmeztetéseit, amelyek a költségvetési vagy adósságpolitika kiigazítására irányulnak.

Tegnap Angela Merkel német kancellár is egyértelművé tette: támogatja a „pénzügyi tűzfal” megalkotását. A Morgan Stanley szerint az európai bankokat több mint 140 milliárd eurós tőkebevonás menthetné meg a görög fertőzéstől.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter még kedden közölte: ha szükséges, a berlini kormány újraindítja azt a támogatási mechanizmust, amit a 2008-as válság kitörésekor már bevetett a bankok feltőkésítésére. „Egyáltalán nem titok, hogy az európai kormányok azon dolgoznak, miként tudnának állami pénzeket a bankszektor megsegítésére átcsoportosítani” – mondta tegnap az IMF európai osztályának vezetője, Antonio Borges a Bloombergnek.

feltőkésít Bank Barroso eurózóna rehn csomag
Kapcsolódó cikkek