Pénz- és tőkepiac

Két éves csúcson a magyar csődkockázat

Több mint két éves csúcsra emelkedett a keddi londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, követve a romló piaci hangulatban ugyancsak emelkedő - és Magyarországénál sok esetben jóval magasabb - euróövezeti törlesztéskockázati árazásokat.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama az 550 bázispontos előző záró után 573 bázispontra emelkedett a keddi késői londoni kereskedésben.

A múlt hónap elején 460, a nyár elején még 255 bázispont körüli magyar CDS-árazásokat mértek Londonban.

A kedd délutánra kialakult magyar CDS-középárfolyam azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja most 573 ezer euró környékén mozog minden 10 millió euró magyar szuverén devizaadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre. A nyár eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak az árfolyama 255 ezer euró körüli szinteken járt.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában - a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején - érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal.

A kedden mért magyar CDS-árazások előtti idei csúcspont a CMA kimutatása szerint szeptember 26-án volt, 539 bázisponttal.

A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.

Az euróövezettel kapcsolatos romló piaci hangulatot jelzi a nagy központi eurótagállamok törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak folyamatos drágulása is.

A CMA DataVision adatai szerint a német kormánykötvények CDS-középárfolyama a 117,7 bázispontos előző záró után kedden 123 bázispontra emelkedett, ami újabb rekord az euróövezeti kockázati megítélés alapmércéjének tekintett Németország esetében.

A múlt hónap első kereskedési hetében még 80 bázispont alatti német CDS-árazásokat mértek Londonban.

Különösen feltűnő, hogy a német CDS-kontraktusok most már jóval drágábbak az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia törlesztésbiztosítási tranzakcióinál: a brit CDS-középárfolyam az összehasonlítható futamidőre 103 bázispont volt a kedd délutáni londoni kereskedésben, vagyis a piac ezen a mércén mérve Nagy-Britanniát immár kevésbé kockázatos államadósnak tartja, mint Németországot.

Még sokkal rosszabb azonban a perifériális eurógazdaságok törlesztéskockázati megítélése.

Írország CDS-díjszabásai kedden Londonban 730 bázispont, Olaszország törlesztésbiztosítási tranzakciói 500 bázispont közelében mozogtak, Portugália CDS-árazása pedig megközelítette az 1160 bázispontot.

A legsúlyosabb adóssághelyzetben lévő Görögország CDS-ügyleteinek díját a piac most már jó ideje csak "up front", vagyis azonnal fizetendő alapon árazza, de ennek gyakorlatilag nincs jelentősége, mivel e CDS-termék piaca a biztosra vett görög törlesztésképtelenség miatt szinte teljesen illikvid.

A CMA számítási modellje alapján a piaci szereplők 91 százalékos valószínűséggel árazzák - vagyis csaknem tényként kezelik - Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását.

A valutaunióval kapcsolatos piaci hangulatot rontják a kiújuló recessziós félelmek, és az is, hogy Görögország - hivatalos előrejelzések szerint - valószínűleg nem tudja teljesíteni a külső pénzügyi segítség feltételéül szabott államháztartási hiánycélokat.

A Standard & Poor''s hitelminősítő csoport kedden Londonban ismertetett új előrejelzésében közölte: most már hozzávetőleg 40 százalékos esélyt ad arra, hogy Nyugat-Európa jövőre ismét recesszióba kerül.

CDS-felár Magyarország csőd cma Görögország
Kapcsolódó cikkek