Pénz- és tőkepiac

Barclays's: Nem lesz nagy csapás a leminősítés

A Barclay's szerint a Moody's által bejelentett leminősítésnek "csak nagyon korlátozott" közvetlen hatással szabadna járnia a magyar befektetési eszközökre. Magyarország ugyanis technikailag változatlanul befektetési ajánlású adós, hiszen a három nagy hitelminősítő közül kettő - a Standard & Poor's és a Fitch Ratings - továbbra is befektetői szinten tartja nyilván a magyar besorolásokat.

A Barclays Capital elemzői szerint azok a magyar szuverén dollárkötvények, amelyek befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott irányadó amerikai kötvényindexekben szerepelnek, kikerülhetnek ezekből az indexekből, de erre is valószínűleg csak akkor kerülne sor, ha még egy hitelminősítő rontaná a magyar adósosztályzatot.

A cég londoni szakértői szerint a magyar piacokon szintén korlátozott hatásnak szabadna csak érvényesülnie, mivel a felzárkózó térségre szakosodott intézményi befektetők számára a portfolióikban szereplő adósságok hitelminősítői besorolása általában nem korlátozó tényező.

A ház szerint a mégis erőteljes pénteki piaci reakciót nyilvánvalóan fokozta, hogy az amerikai piacok a hálaadásnapi hosszú hétvége miatt zárva vannak, és emiatt sekély a piaci likviditás. Egyes befektetők azonban a Moody''s döntését a magyar kilátások romlásának megerősítéseként értelmezhették, és úgy dönthettek, hogy nem várnak további leminősítésekre - vélekedtek pénteki kommentárjukban a Barclays Capital londoni elemzői.ing vezetője.

besorolás leminősítés Hálaadás Barclay's befektetői elemző
Kapcsolódó cikkek