Pénz- és tőkepiac

Botrány az osztrák jegybanknál - Milliókat tehettek zsebre

Az osztrák jegybank (OeNB) pénzverdéje, az OeBS össztűz alatt van, miután felmerült a gyanú, hogy több volt menedzsere eurómilliókat tett zsebre külföldi megrendelések kapcsán.

Az OeBS Ausztria mellett külföldre, többek között a közel-Keletre is vállal megrendeléseket, ezek közül több most az osztrák hatóságok nagyítója alatt van, miután korrupciós gyanú merült fel a volt vezetéssel szemben. A nyomozás keretében eddig letartóztatták az OeNB egyik volt vezetőjét és két bécsi ügyvédet, akik a gyanú szerint résztvettek a manőverekben. A Die Presse információi szerint mintegy 14 millió eurós kárt okoztak az ügyvéden keresztül végrehajtott pénzmozgások, amelyek során az összegek illegálisan vándoroltak vissza az OeBS tisztségviselőihez.

Az érintettek mindegyike cáfolja, hogy törvénytelen cselekedetet hajtott volna végre, ugyanakkor a lap emlékeztet arra, hogy a pénzverdével kapcsolatban már 2008-ban és 2009-be is merült fel gyanú. Az OeBS letartóztatott volt vezetőjének ügyvédje állítja: legálisak voltak a jutalékként kifizetett összegek. Wolfgang Duchatczek, a pénzverde igazgatóságának elnöke, az osztrák nemzeti bank alkormányzója pedig azt állítja, hogy eddig nem informálták megfelelően az ügyletekről. A menedzser nem válaszolt arra a kérdésre, tudott-e a korábban jelentkező, illegális pénzmozgásokra utaló jelekről.

A jegybanknak harcolnia kell jóhíre visszaszerzéséért, tekintve, hogy a mai napig nem hozta nyilvánosságra a listát, amelyből kiderül, mely országokban vállalat pénznyomtatási tevékenységet.

osztrák illegális pénzverde jegybank
Kapcsolódó cikkek