Pénz- és tőkepiac

Buffett titokzatoskodik, de az IBM-ből biztos bevásárolt

Warren Buffett a CNBC-nek adott nyilatkozatában először csak rejtélyes utalást tett a következő nagy befektetési célpontjára, mostanra azonban kiderült, hogy mibe fektette pénzét.

A CNBC csapatának nem kis fejtörést okozott, hogy megfejtse Buffett célzását. A milliárdos ugyanis arra a kérdésre, mely cég a következő jelentős befektetési célpontja, annyit mondott, "Harold". Később azonban – mint a Business Insider írja – elmagyarázta, mire gondolt. A Harold névvel Buffett HAL-re utalt, ez egy IBM számítógépen működő játékszoftver, ami a 2001 Űrodüsszeiában tűnt fel.

A milliárdos közlése szerint jelenleg 10,7 milliárd dollárnyi IBM részvényt birtokol, aminek nagy részét a harmadik negyedévben vásárolta meg. Ezzel a Kék Óriás 5,5 százalékát tudhatja magáénak. A befektetési guru döntése magyarázataként elmondta: az IBM kell tisztelettel bánik a részvényeivel, ami ritkaság a tech szektorban. Ennek köszönhető, hogy Buffett bevásárolt az infokomm legendából, holott általában mellőzi ezt a szektort. Buffett főként fogyasztási termékeket gyártó cégekből és ruhaipari vállalatokból, valamint közlekedési cégekből vásárol szívesen. Befektetői döntéseit a piac fontos indikátornak tartja, mivel soha nem szerez részesedést olyan vállalkozásban, amely nem termel profitot vagy amelynek vezetőségében nem bízik meg.

részvény vásárol hal befektető Buffett IBM
Kapcsolódó cikkek