Pénz- és tőkepiac

Vészvásárlásokat végez az EKB

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön ismét beszállt az olasz kötvények vásárlásába - közölték kereskedők.

Csütörtök reggel a 10 éves olasz államkötvény hozama meghaladta a 7 százalékot, 7,123 százalékon állt. A 7 százalékos küszöböt már tarthatatlannak ítélik elemzők Olaszország számára. A kétéves állampapír megközelítőleg változatlan hozammal, 6,67 százaléknál járt, csúcsa a napokban 6,78 százalék volt.

A nagybefeketetők jelenleg nem csak az olasz és a spanyol, de az erősebb eurótagországok kötvényeitől is menekülnek. Az euróövezeten kívül egyre nő a kétely azzal kapcsolatban, az EU úrrá lehet-e a válságon. Fájdalmasan lassan került sor a kormány megalakítására Görögországban és Olaszországban". Az a tény pedig, hogy az EU keményebb eljárást jelentett be a hitelminősítőkkel szemben, ám aztán nem sikerült megegyezni a közös eljárásról, csak erősítette azt a benyomást, hogy politikailag tehetetlen a blokk.

Ami pedig az Európai Központi Bankot illeti, az olasz és spanyol kötvények felvásárlásával a szervezet lenyomja az irdatlanul magas kamatokat. Ám a magas szinten történő stabilizálásnál többet nem ért el.

vásárol EKB olasz hozam államkötvény
Kapcsolódó cikkek