Pénz- és tőkepiac

Öngondoskodásból kettest kaptunk

Pozitívan áll a magyar lakosság az öngondoskodáshoz, sokaknak azonban esélyük sincs arra, hogy megtakarítsanak. A hoszszú távú megtakarításoknak az sem kedvez, hogy a jegybanki kamatemelés és a bankok forrásigénye miatt a rövid távú betétkamatok is egyre magasabbak.

Magyarországon nem működik túl jól az öngondoskodás – ez derült ki a Portfólió.hu tegnap megrendezett Öngondoskodás 2011 reggelijén. A hosszú távú megtakarítások népszerűségét rontja, hogy igen súlyos bizonytalanság tapasztalható a világban – mondta Holtzer Péter, az Oriens IM partnere, aki szerint nehezen képzelhető el, hogy a következő 10-20 évben ne kelljen radikális beavatkozást végrehajtani a nyugdíjrendszerben.

Az OTP öngondoskodási indexe az októberben a 0–100 pontos skálán 36 ponton állt, ez ha érettségin osztályoznánk, kettesnek felel meg – közölte az eseményen Turny Ákos, a hitelintézet lakossági bankszámla és betét főosztályának igazgatója. A bank által kezdeményezett felmérésből kiderült: a lakosság alapvetően pozitívan tekint az öngondoskodásra, a nyugdíjaskor felé közeledve, illetve a szegényebb rétegekben viszont nő az előre takarékoskodással szembeni elutasítás.

Érdekes ellentmondást is feltárt a kutatás: miközben egyre többen vélekednek úgy, hogy majdani nyugdíjuk nem lesz elegendő a megfelelő színvonalú megélhetésre, az emberek kétharmada még mindig az államtól várja, hogy gondoskodjék az időskori ellátásról. Az eredetileg nyugdíjcélokat szolgáló magán-nyugdíjpénztári reálhozamot is elköltöttük mindennapi kiadásokra, vagy pedig felégette a növekvő hiteltörlesztés. „Ez azért szomorú, mert a fényesebb, szebb jövőt ettük meg” – mondta Turny.

A Budapest Corvinus Egyetem legújabb pénzügyi kultúrát vizsgáló kutatása szerint a válság az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat érintette érzékenyen, az emberek többsége, ha teheti, akkor a bizonytalan jövőre készülve óvatosságból takarít meg, a hosszabb távú megtakarítások, mint például az öngondoskodás a prioritási listán nem szerepel előkelő helyen. Egyszerűen az embereknek most a legkisebb gondjuk is nagyobb annál, mint hogy a nyugdíjra készüljenek. Itt lehet például hozni a devizahitelesek problémáját a gyenge forint miatt, sok 30–44 éves családfő esetében például éppen azért nem marad pénz a havi megtakarításra, mert a törlesztőrészletet ki kell fizetni. Alapvetően tehát egy nagyon szűk réteg képes megtakarítani – summázta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója.

A hosszú távú megtakarítások ösztönzésének az sem kedvez, hogy az év vége miatt több bank is rövid akciós betétekkel akarja az ügyfeleket magához csábítani, ez a trend pedig folytatódhat, hiszen a jegybank valószínűleg a kamatemeléssel nem áll le. Ezért az is előfordulhat, hogy a jövő év elején egyes bankoknál akár két számjegyű akciós kamatokkal is lehet majd találkozni. A bankok a hagyományosan biztosítói területen is próbálkoznak újabban. Több hitelintézet is indított olyan megtakarítási programot, amelynek a segítségével a kisebb jövedelműek is bevonhatók a megtakarítási piacra, hiszen a lényeg a rendszeres befizetés, az összeg lehet akár néhány ezer forint is.

corvinus öngondoskodás oriens megtakarítás nyugdíj
Kapcsolódó cikkek