Pénz- és tőkepiac

Amerikai banki eredmények - a Wells Fargo törte meg a jeget

A Wells Fargo – amely piaci értéke alapján a legnagyobb amerikai banknak számít – rekorderedményt produkált a negyedik negyedévben, ez némileg túlszárnyalta az elemzői várakozásokat is – közölte a Bloomberg hírügynökség.

Az adózott eredmény 20 százalékkal, 4,11 milliárd dollárra emelkedett, így részvényenként 73 centes profitot könyvelhetett el a társaság. A Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusa 72 centes részvényenkénti profitot jelzett előre. A Wells Fargo jó eredménye már nagyon kellett a piacnak, hiszen több nagy amerikai szereplő is csökkenő profitról volt kénytelen beszámolni az elmúlt napokban. Az eszközállománya alapján élen járó JPMorgan a múlt héten arról számolt be, hogy negyedik negyedéves nyeresége 23 százalékkal, 3,73 milliárd dollárra csökkent.

A New York-i székhelyű Citigroup adózott eredménye 11 százalékkal esett vissza a bázisidőszakhoz képest, ennek nyomán pedig süllyedni kezdett részvényének árfolyama is. A Goldman Sachs eredménye pedig 60 százalékkal csökkent, igaz, a költséglefaragások miatt az egy részvényre jutó profit jobb lett a vártnál.

„Különösen elégedett vagyok a Wells Fargo 2011-es teljesítményével, illetve azzal, hogy a betéteknél és a hiteleknél is sikerült növekedést elérni” – mondta az eredmények kapcsán John G. Stumpf vezérigazgató. Hozzátette: a bank még több tőkét szeretne visszajuttatni a részvényeseinek. A tavalyi év persze nem volt konfliktusmentes a Wells Fargo számára sem: a tőkepiaci ingadozások, illetve a lassuló miatt a San Fransciscó-i nagybank is költségcsökkentésre és elbocsátásokra kényszerült. Stumpf 3 százalékos létszámleépítést hajtott végre, amelynek nyomán az alkalmazottak száma 264 ezerre csökkent, és ebben az évben is további 1,5 milliárd dolláros megtakarításra lesz szükség.

A jó eredményeket a gyorsjelentés szerint leginkább a jelzáloghitelezés felfutásának köszönhette a nagybank. Az új hitelek állománya 30 százalékkal, 120 milliárd dollárra nőtt az utolsó három hónapban, a kamatmarzs pedig 5 bázisponttal, 3,89 százalékra emelkedett. Az elemzők és a menedzsment mellett a tőkepiac is jónak értékelte a Wells Fargo számait: a bank részvényének árfolyama a gyorsjelentés megjelenését követően 0,7 százalékkal, 30 dollár közelébe emelkedett a New York-i tőzsdén.

amerikai bank Wells Fargo Goldman elemző
Kapcsolódó cikkek