Pénz- és tőkepiac

"Helyreállt a bizalom a bankok és a kormány között"

Helyre állt a bizalom a bankok és a kormány között a lakossági devizahitelezéssel kapcsolatos megállapodást követően – közölte Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke a szervezet sajtótájékoztatóján.

A bankszövetség és a kormány között létrejött megállapodás a lakossági devizaadósok minden szegmensének kínál megoldást, hogy a kölcsöne kiszámítható pályára kerüljön.

A végtörlesztéssel kapcsolatban elhangzott: az adósoknak december 30-ig kellett benyújtaniuk a kérelmüket, de pontos összesítése egyelőre a bankoknak nincs még arról, hányan tették ezt meg. A bankszövetség arra számít, az ügyfelek több mint 20 százaléka élhetett a lehetőséggel.

A közalkalmazottak és köztisztviselők január végéig intézhetnek a munkáltatójuknál hitelt, amelyből kiválthatják a devizakölcsönüket, míg a magáncégek dolgozóinak ugyanezt a munkáltatói hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást már a múlt év végéig meg kellett kapniuk. A végtörlesztő ügyfeleknek a bankjuknál január 30-ig (vigyázat: nem 31-ig!) kell igazolniuk, hogy a rendelkezésükre áll a végtörlesztéshez szükséges összeg, amit 60 napon belül be is kell fizetniük a bankba.

A bankok a végtörlesztés során elszenvedett veszteség 30 százalékát írhatják majd le a különadóból. Az előzetes számítások szerint mintegy 400 milliárd forint veszteség érheti a bankokat a végtörlesztés miatt, ebből hozzávetőlegesen 100 milliárdot írhatnak majd le, a költségvetés tehát ennyivel kevesebből gazdálkodhat az idén. A következő évek során a becslések szerint további 500 milliárd forint veszteség érheti a bankokat a végtörlesztéssel elveszített ügyfelektől elmaradt haszon miatt.

bankszövetség kormány végtörlesztés végtörlesztő
Kapcsolódó cikkek