Pénz- és tőkepiac

Újra kezd magához térni az arany

Közel egy hónapos csúcsra emelkedett tegnap az arany árfolyama azt követően, hogy az európai adósságválság kapcsán kevésbé biztató hírek érkeztek, illetve Kína bevásárolt a nemesfémből - jelentette a Bloomberg hírügynökség.

A zsinórban már haramdik napja tartó erősödést elősegítette, hogy a befektetők már jó előre beárazták a változatlan mértékű eurózónás alapkamatot, és egyre nagyobb a veszélye is az Európai Unióban. Az arany árfolyama 0,3 százalékkal, 1646,6 dollárra emelkedett tegnap Szingapúrban. A rúdarany unciánkénti ára pedig egy hónapos csúcsra, 1647 dollár fölé emelkedett a szerdai kereskedésben, elsősorban a kínai kereslet felfutása miatt.

Az azonnali szállítású platina árfolyama szintén feljebb kúszott: 0,7 százalékkal, 1505 dollárig emelkedett, amely december 12-e óta a legmagasabb érték. A platina egyébként elég jól teljesít a nemesfémek között – árfolyama az idén 7,6 százalékkal emelkedett –, amely elsősorban az autóipari felhasználással magyarázható. Az elemzők ugyanis arra számítanak, hogy az idén növekednek az újautó-eladások az USA-ban, és ennek nyomán magára talál a globális autóipar is.
„Az arany árfolyamát a kockázatkerülő befektetői magatartás és az európai események egyaránt támogatják” – nyilatkozta a Bloombergnek Natalie Robertson, az Australia & New Zealand Banking Group Ltd. elemzője. Az általános nézet most az – tette hozzá –, hogy az Európai központi Bank nem tesz eleget Európa támogatásáért.

A nemesfémek mindenesetre jól szerepeltek az év eddigi részében, a legnagyobb mértékben – 8 százalékkal – az ezüst árfolyama emelkedett. Az árfolyamok emelkedéséhez hozzájárulhatott, hogy egy mostani bejelentés szerint Kína 102 tonna aranyat vett Hong- kongtól novemberben, amely 13 tonnával meghaladta az egy hónappal korábbi mennyiséget. „Az árfolyam csökkenése soha nem jöhetett volna jobbkor a kínai vásárlók szempontjából” – mondta James Cordier, a floridai Optionsellers.com vezetője. Hasonlóan vélekedett Bernard Sin, a svájci MKS Finance SA vezetője is, aki szerint nagyon sok befektető elkezdte újraépíteni aranyportfólióját, leginkább az eurózónával kapcsolatos aggodalmai miatt.

„A befektetési célú kereslet nagyon megnövekedett az elmúlt hetekben, főként a komoly mértékű korrekció nyomán“ - mondta Robertson a hírügynökségnek. Ez a trend pedig – tette hozzá – várhatóan tovább folytatódik, elsősorban az arany menedékbefektetés szerepéből adódóan. A platina árfolyama ugyanakkor az elemző szerint szorosan kötődik a gazdasági környezet változásához, ám a most ismert adatok szerint ez igen kedvezően alakulhat. Az arany árfolyama tavaly öszszességében 10 százalékkal emelkedett, ez alapján nem számított rossz befektetésnek. Ráadásul a legegyenletesebben teljesítő instrumentumok közé is tartozik, hiszen már az egymást követő tizenegyedik évben emelkedett az árfolyam.

arany aranyár befektetési kínai árfolyam
Kapcsolódó cikkek