Pénz- és tőkepiac

10 százalékos hozam kötvényalapokkal, így

Magyarország és az euróövezet országainak leminősítése, valamint az ezzel való riogatás magasra emelte a hitelpapírok hozamát. A hazai befektetési alapkezelők közül többen is úgy látják, érdemes megragadni az ebben rejlő lehetőséget, ezért sorra indítják a különböző kötvényalapokat.

Amióta bóvli kategóriássá minősítették le a hazai államadósságot, sorozatban jelentkeznek a hazai alapkezelők az újabbnál újabb kötvényalapokkal. A legfrissebb ezek közül a Concorde Alapkezelőé, a zárt végű, 2016 novemberében lejáró devizás kötvényalap jegyzése jelenleg is tart, és a tervek szerint február 23-án zárul majd. Ha elindul a konstrukció, a 70-100 százalékát devizában denominált kötvényekbe fektetik majd. A befektetők az alappal egy magas kockázatú, jellemzően eurós kitettségű, közepesen diverzifikált, a legnagyobb súllyal magyarországi kibocsátók kötvényeit tartalmazó, hosszú távú befektetési lehetőséghez juthatnak majd hozzá – áll az alap tájékoztatójában.

A devizás kötvényalap divatos téma a hazai alapkezelők körében. Decemberben az Aberdeen például két ilyet is indított, egy eurós vállalati kötvényalapokba és egy feltörekvő piaci kötvényalapokba fektető alapot. „Szerettük volna megteremteni a lehetőséget arra, hogy a befektetők forintban is hozzájuthassanak ezekhez az eszközökhöz” – magyarázta lapunknak az alapok létrehozásának okát Cserháti András, az Aberdeen kelet-közép-európai üzletfejlesztési igazgatója. Erre főleg azért volt szükség, mert a tartós befektetési számlákon jelenleg csak forintalapú befektetések helyezhetők el. A két konstrukcióban a devizakockázatot fedezik, így azok az ügyfelek, akik december végi induláskor beszálltak, azóta a forint erősödésén és a kötvényhozamok csökkenésén is nyertek már. Az alapok népszerűségét pedig jól érzékelteti, hogy alig másfél hónappal az indulás után már több mint egymilliárd forintnyi magánbefektetést vonzottak.

Szintén kedvelik az ügyfelek az OTP Alapkezelő feltörekvő
piaci kötvényalapját, csaknem 1,4 milliárd forintnyit vásároltak már belőle alig két hónappal az indulás után. A főleg a prémium és privát banki ügyfélkör számára létrehozott konstrukció olyan kötvényekbe fektet, amelyeket külföldi devizában bocsátottak ki, és magas lejárati hozamszinteken forognak. Most, hogy a leminősítések után a magyarországi hitelpapírokra is ez jellemző, az alap jellemzően euróban kibocsátott hazai állampapírokat és vállalati kötvényeket vásárolt.

Januárban a hosszú eurós államkötvényeink hozama 10 százalék fölött is járt, azóta viszont sokat csökkent, így azok, akik az elmúlt hetekben szálltak be ebbe az alapba, rövid idő alatt is komoly nyereségre tehettek szert: az alap az indulása óta már több mint 4 százalékos hozamot ért el. Különleges befektetésnek számít az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő új kötvényalapja, amely kizárólag lengyel állampapírokat vásárol. A konstrukciót tavaly év végén a korábbi régiós kötvényalap átalakításával hozta létre az alapkezelő, főleg a lengyel ügyfelek igényeinek kielégítésére. Az alapnak azonban a zlotys mellett egy forintos sorozata is indult, amely vélhetően akár a hazai befektetőket is érdekelheti, főleg azok után, hogy nem egészen három hónap alatt 4 százalékot is meghaladó hozamot ért el.

Világgazdaság - Herman Bernadett-->

hozam hitelpapír kötvényalap nyereség
Kapcsolódó cikkek