Pénz- és tőkepiac

Kapós lett a lakossági állampapír

Elkapkodták az inflációt követő kamatozású államkötvényeket a kisbefektetők. A tervezett 50 milliárd forintnyi hitelpapír napok alatt elfogyott, az államadósság-kezelőnek már másodjára kellett rábocsátással megemelni a mennyiséget, jelenleg már 100 milliárdnál a kibocsátás.

Egy hónapja sincs még, hogy elkezdték forgalmazni a Prémium Magyar Államkötvények legújabb sorozatát, máris másodjára kellett megemelni az állampapírokból felajánlott mennyiséget. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) az eredeti tervek szerint egy év alatt 50 milliárd forintnyit kellett volna eladni a három éves állampapírból, amelynek hozama az inflációhoz igazodik úgy, hogy minden esztendőben 5 százalékponttal magasabb kamatot fizet a befektetőknek, mint a pénzromlás üteme, vagyis az első évben 9,3 százalékot.

A azonban olyannyira kelendőnek bizonyult, hogy két héttel az értékesítés megkezdése után újabb 30 milliárd forinttal kellett megemelni a kibocsátott mennyiséget, a múlt héten pedig további 20 milliárddal növelték meg, így már a terv duplájánál, 100 milliárd forintnál tart az ÁKK. Az impozáns értékesítési adatban több minden is szerepet játszhat persze: a magas kamat mellett most indult el az államadósság-kezelő reklámkampánya, ami szintén vonzhat befektetőket.

Az viszont, hogy néhány hét alatt több mint 80 milliárd forintnyit került ebbe az államkötvénybe, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ugyanennyivel nőtt is az elmúlt hónapban a lakossági állampapír-állomány. Január 25-én járt le az első Prémium Magyar Államkötvény, a 2012/I sorozat, amelyben mintegy 40 milliárd forint volt, feltehetően ennek egy része is az új Prémium kötvényben landolt. Emellett lapunk úgy értesült, hogy más Prémium-kötvényekből is folyamatosan váltogatnak vissza a befektetők, hogy áttegyék pénzüket az újba, a korábbi inflációt követő kötvények ugyanis többnyire csak 3 százalékpontnyival ígértek magasabb kamatot a pénzromlás üteménél.

Az ÁKK mindenesetre elkötelezett a lakossági ügyfelek mellett, így várhatóan, bármekkora igény is jelentkezik az új sorozatra, azt rábocsátásokkal ki fogja elégíteni, emellett új inflációt követő sorozatok is indulhatnak. A következő ilyennel akár már márciusban a piacra léphet a központ, de annak kamatprémiuma egyelőre még nem ismert. Alacsony viszont feltehetően az sem lesz, ha az ÁKK tartani szeretné a lépést a bankokkal. Az FHB például újabban már 10 százalék fölötti ajánlatokkal jön ki, igaz, ezek egy része csak intézményi ügyfeleknek szól. A betéti ajánlatok között is egyre több a kétszámjegyű kamatot ígérő, igaz, ezek többsége valamilyen kombinált megtakarítás részeként érhető csak el.

Nagy siker az aukción

Nem csak a lakosság, az intézmények is kedvelik a magyar állampapírt. A tegnap tartott diszkont kincstárjegy-aukció sikere is ezt tükrözte. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) által meghirdetett 40 milliárd forintnyi hathetes hitelpapírt három és félszeresen jegyezték túl, a csaknem 140 milliárd forintnyi ajánlatból végül 50 milliárdnyit fogadott el az ÁKK.

A hozam is sokat csökkent a legutóbbi kibocsátás óta, a 7,19 százalékos átlagráta csaknem 60 bázisponttal alacsonyabb négy héttel ezelőttinél. Az általánosan jó piaci hangulatban egyébként szinte minden állampapír-referenciahozam csökkent tegnap, a hosszú hozamok 10-15 bázispontnyit süllyedtek.

A hozam is sokat csökkent a legutóbbi kibocsátás óta, a 7,19 százalékos átlagráta csaknem 60 bázisponttal alacsonyabb négy héttel ezelőttinél. Az általánosan jó piaci hangulatban egyébként szinte minden állampapír-referenciahozam csökkent tegnap, a hosszú hozamok 10-15 bázispontnyit süllyedtek. -->

államadósság FHB ÁKK államkötvény Prémium Magyar Államkötvény
Kapcsolódó cikkek