Pénz- és tőkepiac

RBS: Ha a pénz a bankban van, nem biztos, hogy lesz IMF megállapodás

Nem zárható ki egy magyar devizakötvény-kibocsátás sikere még az új EU/IMF-megállapodás előtt, és ez javíthatná is a magyar tárgyalási pozíciókat, ugyanakkor kockázatai is lennének - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója befektetőknek összeállított pénteki kommentárjában utal Töröcskei Istvánnak, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatójának előző napi nyilatkozatára. Ebben az ÁKK vezetője nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Magyarország még az IMF/EU-megállapodás előtt kibocsáthat devizakötvényt.

Az RBS vezető londoni elemzője szerint ha az ÁKK hajlandó lenne "valamilyen mértékű" felárat fizetni a befektetőknek, a piac mai állása alapján akár le is tudná bonyolítani e kibocsátást.

Ash szerint valószínű, hogy az ÁKK minél előbb végre is akarja hajtani a korábban jelzett 4 milliárd eurónyi devizakötvény-kibocsátást, hogy "a bankban legyen a pénz", és ezzel javuljanak Magyarország tárgyalási pozíciói az Európai Bizottsággal és a Valutaalappal.

Az RBS londoni közgazdásza szerint ugyanakkor ezzel az a probléma, hogy "ha a pénz már a bankban van", akkor csökkenhet a valószínűsége annak, hogy az egyezség az IMF/EU-programról egyáltalán létrejön, és ez hosszabb távon növelné a piaci kockázatokat.

 

 


 

kibocsátás IMF devizakötvény ash
Kapcsolódó cikkek