Pénz- és tőkepiac

Beutazási tilalom? - Németország kontra svájci bankok

A Svájc és Németország között kirobbant adóvita izgalmat váltott ki a Crédit Suisse svájci nagybanknál - írja a Handelsblatt, a német üzleti körök lapja.

A bank újra életbe léptette azt az intézkedését, amellyel megtiltja az ügyfelei kiszolgálását végző tanácsadóinak, hogy Németországba  utazzanak. A tilalmat először 2010 tavaszán vezette be a cég, majd átmenetileg szüneteltette, de vasárnap óta ismét érvényes - idézte a Handelsblatt a Börsen-Zeitung című tőzsdei lapot, források megjelölése nélkül.

A Crédit-Suisse cáfolta a jelentést, állítólag a találgatások alapja egy tévesen elküldött e-mail. A banki bennfentesek viszont tudni vélik, hogy a svájci pénzintézet dolgozóinak azért tiltották meg a kiutazást, mert Németországban könnyen az igazságszolgáltatás kezébe kerülhetnek.

Német politikusok indokoltnak tartanak egy ilyen beutazási tilalmat. Gerhard Schick, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője szerint a döntés indokolható, hiszen a Crédit Suisse a németországi fiókjain keresztül is lebonyolíthatja a tisztességes ügyleteket. A politikus szerint ha a svájci anyabank alkalmazottai utaznak külföldre, felmerül a gyanú, hogy ezt illegális tevékenységre, például az adóelkerülés segítése érdekében teszik. A történethez hozzátartozik, hogy a Crédit Suisse 2011 szeptemberében már 150 millió euró kifizetésével zárt le egy ellene Németországban folytatott eljárást.

Az elmúlt napokban egyre élesebbé vált a Svájc és Németország közötti konfliktus. A svájci hatóságok letartóztattak két német adónyomozót, akik Svájcban német adócsalók adatait vásárolták meg. A svájci állam szerint a két német ezzel megsértette az adótitokra vonatkozó szabályt és üzleti titkokat tudott meg illegálisan. Erre válaszul a német SPD hangsúlyozta, hogy ilyen alapon Németországnak és alkalmaznia kellene saját jogrendjét és eljárást indítania a területén működő svájci bankok ellen adóelkerülés miatt.

Eközben az FDP az SPD-t kritizálta, mondván: a szocialisták Svájc-ellenes retorikája külpolitikai kockázatot jelent, ami Németország elszigetelődéséhez vezethet és ráadásul hátráltatja a két ország közötti adóegyezmény aláírását.

Újabb fordulat, hogy a Bild – saját közlése szerint – bűntető feljelentést tett Simonetta Sommaruga svájci igazságügyi miniszter ellen.  A német lap munkatársa a berlini rendőrségen tett feljelentést a tárcavezető ellen adócsalás elősegítése, személyes szabadság korlátozása és kényszerítés miatt.

Becslések szerint 130-180 milliárd eurónyi Németországból kimenekített, adózatlan pénz parkol a svájci bankokban. A körvonalazódó egyezség értelmében 2013-tól 19-34 százalékos adót vetnének ki ezekre az összegekre, amelyeket Svájc szedne be és utalna át Németországba úgy, hogy az érintettek megőrizhetnék névtelenségüket.

A német kormány több oldalról is nyomás alatt van: egyrészt kérdés, hogy a megállapodást át tudják-e dolgozni úgy, hogy az megfeleljen az EU szabályrendszerének, tekintve, hogy Algirdas Semeta adóügyi biztos már jelezte: Svájcnak újra kell tárgyalni megállapodásait Németországgal és Nagy-Britanniával.

Bár Svájc 2009 márciusában megállapodott a nemzetközi standardok alkalmazásáról az OECD-vel annak érdekében, hogy elkerülje az "adóparadicsom" minősítést, szeptemberben már Nagy-Britanniával is olyan kétoldalú egyezményeket kötött, amelyek lehetővé teszik az ügyfeleknek, hogy titokban tartsák a kilétüket.

Németország Svájc adócsaló banktitok Bank
Kapcsolódó cikkek