Pénz- és tőkepiac

Új terv: Jöjjön a globális, nonprofit hitelminősítő

A hitelminősítő ügynökségek megreformálása körül kialakult viszályban új modellel állt elő a Bertelsmann Alapítvány - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

Globális megoldást igénylő ügy az országok hitelkockázatának értékelése - áll az alapítvány tanulmányában, amely ezért olyan nonprofit globális intézmény létrehozását javasolja, amelyet kormányok, nemzetközi szervezetek és a civil társadalom finanszírozna. Az ügynökség függetlenül megbízás nélkül dolgozna, saját mérlegelése alapján készítene országértékeléseket. A Bertelsmann Alapítvány ezzel a kezdeményezéssel más utat választott, mint a Roland Berger vállalati tanácsadó cég, amelynek ötlete, a magánfinanszírozású európai hitelminősítő létrehozására gyakorlatilag meghiúsult.

A tanulmány szerzői szerint regionálisan korlátozott konkurens szervezetek létrehozásával nem lehet megtörni a három nagy amerikai ügynökség oligopóliumát. Ezt mutatták meg India és Kína arra irányuló kísérletei, hogy saját nagy ügynökségeket hozzanak létre. Olyan időkben, amikor az adósságválság egész gazdaságokat taszíthat a szakadékba, a szélesebb közvélemény számára is hozzáférést kell biztosítani a független információkhoz – áll a Bertelsmann tanulmányában.

Az FTD szerint a volument tekintve a Bertelsmann-terv még becsvágyóbb, mint a Bergeré. Négyszázmillió dolláros alapítványi tőkének kell az új szervezet 15-25 millió dolláros éves költségvetését szavatolnia. A szervezet kezdetben 37 munkatárssal dolgozna, az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában lennének irodái. A német kormány hétfőn ismételten hangsúlyozta, hogy elutasítja az állami részvételt egy új hitelminősítőben, mert a piacok ezt politikai befolyásgyakorlásként értékelnék.

Pedig Berlin korábban ezzel ellentétes értelemben kommunikált. "Itt az ideje, hogy Európa bebizonyítsa: képes szembeszállni a hitelminősítő ügynökségekkel" - hangoztatta Guido Westerwelle külügyminiszter még januárban. "A piacoknak szerte Európában alig adnak időt a lélegzetvételre, mielőtt az ügynökségek döntései bizonytalanságba taszítják őket" - fogalmazott a tárcavezető. Sőt, 2011 júliusában még Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa állította: vagy a G20/USA darabolja fel a létező hitelminősítő ügynökségeket, vagy megjelennek az európai és ázsiai versenytársak a piacon.

A Roland Berger friss elemzése szerint 300 millió indulótőkére lenne szükség a hitelminősítő indulásához. Ehhez mindenekelőtt német és francia nagybankok támogatására lenne szükség, de az érintettek nemigen mutatnak érdeklődést a terv iránt. Mi több, a német ipar vezető érdekképviselete, a BDI sem támogatja már az elképzelést.

A European Rating Agency (ERA) elvileg a pénzügyi cégek finanszírozásával jött volna létre és tavaly októberben a Roland Berger azt közölte, hogy eddig harminc céggel kezdeményeztek tárgyalásokat, amelyek előrehaladott állapotban vannak. A nagyratörő tervek között szerepelt, hogy a nonprofit magáncégként működő szervezet nem csak a pénzpiacot, de minden régiót és más területeket is lefedné.


 

hitelminősítő európai Bertelsmann
Kapcsolódó cikkek