Pénz- és tőkepiac

A választások előtt csődbe mehetnek a görögök

Úgy látszik megindult a keménykedés! IMF szóba sem áll az új görög kormánnyal – írják elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai.

A Fitch meg azt mondja, hogy sem az emberek, sem a politikusok nem akarnak megoldást a válságra, akkor – nesze neked – leminősítelek. Így az USA-ban is lesett a tantusz. Méretesebb 1,5-2 százalékos mínuszokkal reagálták le a negatív híreket. Még a rekordárazású ($38) Facebook IPO sem segített, na meg a Wall Mart eredménye sem, maga a 4,2 százalékot száguldott – írják az elemzők.

Kíváncsian várjuk a híreket a görög bankok felől. Mennyi pénzt vittek ki eddig? Lehet, hogy még a választások előtt csődbe mennek a görögök, mert megfekszik a bankrendszer az oly jól szavazó polgárok miatt, akiknek nem kell megszorítás, de eurót akarnak. Azok most nyílván viszik ki a bankból a pénzt, és varrják be a párnacihába. Azt pedig tudjuk, hogy majdnem mindenkit meg lehet borítani a likviditás megszüntetésével. Ez pedig fokozottan igaz a görög bankokra, akiknek ugyan ki adna pénzt az EKB-n és a görög jegybankon kívül. Az pedig ilyen hangulatban egyre soványabb köldökzsinór. Pláne egy ilyen európai hangulatban, amikor az európai politikusok már azt kockáztatják, hogy amiatt buknak majd meg, mert segítettek a görögöknek, akik még bele is haraptak a segítő kézbe. Ráadásul a Moody’s meg leminősítette a spanyol bankokat, csak hogy rátegyen egy lapáttal a mai esős hangulatra.

Nemzetközi hírek

USA, Európa:

- Az USA-ban nap végére az IMF és Fitch lépésekre elfáradtak az indexek, amire rátett tegnap piaczárás után egy lapáttal a Moody’s. (Dow -1,24 százalék, Nasdaq 2,1 százalék, S&P500 -1,51 százalék)

- Már a piaczárás előtt elterjedt a hír, hogy a Moody’s valamire készül, így az is jelentős nyomást gyakorolt a nap végén a részvényárfolyamokra. Aztán a piac zárását követően le is minősített 16 spanyol bankot 1-3 fokozattal és továbbra is negatív kilátással.

- A Wal Mart több mint 4 százalékot emelkedett annak köszönhetően, hogy jó negyedéves eredményt tett közzé és megerősítette a második negyedéves várakozását. Ezzel a Dow legjobban teljesítő vállalata volt.

- Ugyanakkor a csökkenő kőolaj és nyersanyag árak a Dow Jones ipari átlagindex legrosszabbul teljesítő komponensévé tették a Caterpillar részvényeit. Ugyanakkor az is közrejátszott a csökkenésben, hogy az elmúlt háromhavi gépjármű értékesítésének a növekedése 12 százalékra lassult! (Sic!) Ezt -4,4 százalékkal ünnepelte a piac!

- A makrogazdasági adatok sem segítették az indexeket, hiszen az első munkanélküli segélyért jelentkezők száma kissé nagyobb lett a vártnál. A Philadelphia Fed által közzétett gazdasági indikátor is nagyot zuhant arra utalva, hogy a gazdasági aktivitás visszaesőben van.

Olaj, arany:

- Nagyot emelkedett tegnap az arany árfolyama. A két hete tartó esés korrekciója kezdődött meg, melynek során 1.538 dollárról 1.568 dollárig emelkedett a kurzus. A következő napokban is folytatódhat a hegymenet, a következő ellenállást a 20 napos mozgóátlag jelenti 1.614 dollárnál.

- A tegnapi kereskedés során stagnált az olaj árfolyama, de reggel esés kezdődött, és a 92,5 dolláros támasz törésével 91,8-ig zuhant a kurzus. Hetek óta nem tud emelkedni az árfolyam.

Távol-Kelet:

- Jelentős csökkenést produkáltak az ázsiai indexek az európai hírek hatására. (Nikkei -2,99 százalék, Hang Seng -2,04 százalék, Sanghai -1,45 százalék, Kospi -3,4 százalék)

- A Hang Seng China Enetrprise index (H-Share Index) már 20 százalékos csökkenést mutat az idei csúcsához képest. Ma is elsősorban az ingatlanfejlesztők részvényeit adták a befektetők, annak köszönhetően, hogy a kínai ingatlanárak csökkentek. Ugyanis mostanra 46 városban csökkentek és csak 1 városban emelkedtek az ingatlanárak.

- A másik vesztes szektor a bankszektor volt, amelyet az európai adósságválság körüli aggodalmak küldtek a mélybe.

Devizák:

- A forint tovább gyengült a tegnapi kereskedés során, bár a nap elején még erősödést láthattunk. A 296,6-os nyitás után a 200 napos mozgóátlagig rallyzott a hazai fizetőeszköz, majd gyors fordulat után 298-ig emelkedett a nap végére. Reggel tovább gyengült a forint, és már csak hajszálnyira van a 300-as lélektani szinttől.

- A dollár átmeneti gyengülését a reggeli órákban erősödés követte, és újabb lokális mélypontra esett az EUR/USD kurzusa (1,266). Közeledik az árfolyam a támaszt jelentő 1,262-es korábbi lokális minimumhoz.

Határidős piacok: Enyhe mínuszban tartózkodnak az amerikai határidős piacok

Vállalati hírek

- A MOL zalaegerszegi finomítójában tűz ütött ki és robbanás is történt, viszont senki nem sérült meg és a tüzet is eloltották. Egy 1 000 köbméteres tároló gyulladt ki. Számításaink szerint a kár 1-2 milliárd forintra rúghat, amely részvényenként 10-20 forint. Így jelentős árfolyamhatásra nem számítunk.

Tegnap meghallgatták a Hungarian OIL Prouduct, ciprusi cég vezérigazgatóját. Elmondta, hogy az 5 millió eurót nem a MOL adta nekik és nem Ivo Sanadernek, hanem egy telek megvásárlására utalták egy svájci bankszámlára. Ez jó a MOL-nak, de nincs hatással az árfolyamra.

- Az Állami Nyomda tegnap piaczárás után közzétette első negyedéves, IFRS, konszolidált eredményét. A nettó profit 152,6 millió forint lett a piac által várt 156 millióval szemben. Éves szinten az eredmény 31,7 százalékkal csökkent, de negyedéves összehasonlításban több mint 100 százalékkal növekedett. Az árbevételt tavaly egy biztonsági termék exportja, mint egyszeri tétel, mintegy 400 millió forinttal növelhette becslésünk szerint. Ettől eltekintve az árbevétel gyakorlatilag stagnált. A költséghatékonysági intézkedéseknek köszönhetően az EBITDA marzs 10 százalékról 10,5 százalékra növekedett, de ez sem tudta kikompenzálni az árfolyamveszteségből és a nagyobb amortizációból adódó költségeket. Így az üzemi eredmény 21 százalékkal a nettó profit pedig 32 százalékkal csökkent éves összehasonlításban, az első negyedévben. A cég azt is közzétette, hogy bezárja a hagyományos nyomdaipari termékeket előállító pásztói gyárát. Ezen túl az eddig itt készült termékeket is Budapesten fogják gyártani. Ennek köszönhetően idén, mintegy 80 millió forint plusz költség jelentkezik, de 2013-tól 151 millió forintot fog megtakarítani az átszervezett gyártáson. Összességében az eredmény csak egy kicsit marad el a várakozástól, ezért a riport hatására árfolyamhatásra nem számítunk. Ugyanakkor pozitív hír, hogy a cég tovább növeli idén a termelés hatékonyságát.

-  A Richter részvényekkel utoljára június hatodikán kereskednek osztalékszelvénnyel (660 Ft), s az osztalékfizetés június 18-án kezdődik.

- Tegnap, a PannErgy 18.030 db sajátrészvényt vásárolt 600 Ft-os átlagáron. A tranzakciót követően a cég 3.271.459 sajátrészvénnyel rendelkezik, amely 15,54 százaléka a kibocsátott részvénymennyiségnek.

- Várhatóan ma tőzsdezárás után teszi közzé 2012. I. negyedéves jelentését az FHB, több mint 2 milliárd forintos veszteséget várunk.

Gazdasági hírek

- A gazdasági minisztérium tegnap közzé tette az idei és jövő évi gazdasági mutatókra vonatkozó előrejelzését. Szerintünk nagy meglepetés nincsen benne. A idén 0,1 százalékkal növekedhet, míg jövőre 1,6 százalékra gyorsulhat. Az pedig az idei 5,2 százalékról jövőre 4,2 százalék csökkenhet.

- Fellegi úr újra elmondta, hogy június elején kezdődhetnek meg a tárgyalások az IMF-fel, és őszre fejeződhetnek be.

forint FHB pannergy Mol állami nyomda Richter elemzés
Kapcsolódó cikkek