Pénz- és tőkepiac

Jól fizetnek a hazai bankbetétek

Az európai viszonylatban igen magas jegybanki alapkamat miatt komoly hozamokat lehet elérni Magyarországon a lekötött betétekkel is: kilenc százalék feletti éves kamatra vonatkozó ajánlat is van a piacon.

A nemzetközi és hazai pénz- és tőkepiaci feszültségek eredményeként ma Magyarországon magasabb reálkamatot lehet elérni bankbetétek lekötésével, mint ami a New York-i átlagos éves reálhozama volt az elmúlt 85 évben – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből. Jelenleg a pénzromlás üteménél 4,8–5,4 százalékponttal magasabb kamatokat – azaz ekkora reálhozamot – lehet találni a piacon az éves forintlekötéseknél, míg az amerikai tőzsde éves átlagos reálhozama az említett időszakban 4,1 százalék volt.

Az országos fiókhálózattal rendelkező bankok kínálatában az aktuálisan elérhető legjobb kamatajánlatok 7,1 százalék és 9,1 százalék között mozognak a forintbetéteknél, míg az eurólekötéseknél 2,5 és 4,5 százalék között szóródnak egyéves időtávon. A gazdasági válságok alatt a piaci egyensúly felborul, Magyarországon ennek egyik kézzelfogható példája az EU legmagasabb alapkamata, illetve ebből származóan (is) a bankok által kínált kiugró bankbetéti kamat. Míg „békeidőkben” a bankbetétek kamatai a pénzromlás ütemét csupán 0–0,5 százalékponttal haladják meg, addig ma Magyarországon ez az érték – azaz a reálkamat – 4,8 százalék és 5,4 százalék között mozog attól függően, hogy feltétel nélküli bankbetétről van-e szó, vagy extrafeltétel teljesítéséhez kötött EBKM-ről – állapítja meg a portál elemzése.

Az országos hálózattal rendelkező magyar bankok aktuálisan elérhető 20 legjobb ajánlata egyéves bankbetéti forintlekötésre 7,1 százalékos és 9,1 százalékos kamat (EBKM) között mozog. Ebből 11 ajánlat kínál 8 százalékot elérő vagy meghaladó kamatot. „Egészen május végéig a bankbetéti ajánlatok kondícióinak változásai inkább a kamatok csökkenésével jártak. Május végén a nemzetközi pénzpiaci feszültségek hatására – összefüggésben a bankok közötti likviditásáramlás nemzetközi szintű újbóli lefékeződésével – ismét találkozhattunk betéti kamatot emelő bankokkal.

A közeljövő kamatalakulása természetszerűen elválaszthatatlan lesz az eurózónát érintő válság aktuális fejleményeitől és a Magyarország IMF-tárgyalásait érintő hírekétől” – vélekedett Bonda Balázs, a Bankmonitor.hu elemzője. A hazai bankok nemcsak a forintlekötéseknél, hanem az euróbetéteknél nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő kamatokat kínálnak. A 10 legjobb ajánlat 2,5 és 4,5 százalék között szóródik, ezekből a feltételek teljesítése nélkül elérhető legkedvezőbb EBKM 3,9 százalékos.

Különösen éles a kontraszt az eurólekötéssel elérhető kamatoknál, ha Németországhoz és Ausztriához hasonlítunk: a két említett országban az 1 százalék feletti betéti kamatok már kiemelkedőnek számítanak, miközben az 2 százalék körül mo­zog, és a következő egy évre sem várnak a szakértők jelentős visszaesést a pénzromlás ütemében. Mindez azt jelenti, hogy ezekben az országokban jelenleg negatív reálhozamot lehet elérni a bankbetétekkel.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái alátámasztják az elemzés által megállapítottakat. A jegybank adatai szerint a háztartások lekötött forint- betéteire 2012 áprilisában átlagosan 6,73 százalékos kamatot fizettek a hazai pénzügyi szolgáltatók, amely hozzávetőlegesen 150 bázisponttal – másfél százalékkal – magasabb az egy évvel korábbinál. Az éven belüli futamidőre lekötött betéteknél még jobb az ügyfelek szempontjából a helyzet: ezeknél 6,77 százalékos átlagos értéket számított az MNB, mely a 7 százalékos alapkamat tükrében egyáltalán nem rossz.

reálhozam betéti kamat bankbetét kamat
Kapcsolódó cikkek