Pénz- és tőkepiac

Bajba kerülhet a Bayer gyógyszergyár

Az amerikai szklerózis multiplex intézet tanulmánya szerint a jelenleg leginkább használt béta interferon gyógyszerek nem igazán hatékonyak a betegség kezelésében. Hosszabb távon a leépülést nem igazán lassítják le.

A részletes adatokból az tűnik ki, hogy az autoimmun betegségre használt gyógyszerek nem mutatnak szignifikáns javulást a hagyományos terápiákhoz képest. Ugyanakkor a gyártók elmondták, hogy eddig a hatóságok hatékonynak találták a gyógyszereket, és valós bizonyíték egyelőre nincs a terápiák hatékonyatlanságára. Gyakorlatilag három gyártó van a piacon: a Biogen, a Merk és a Bayer.

A Bayer legnagyobb étkesítést elért gyógyszere a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló Betaferon, melyből 1,1 milliárd euró bevétele volt a cégnek, ez a gyógyszer üzletág árbevételének 11,2%-a. Ha a gyógyszer kiesne a Bayer portfóliójából, akkor az mintegy 300 millió euróval, azaz mintegy 10%-kal csökkenthetné a cég eredményét az Erste becslése szerint. Így a részvényárfolyamra is hasonló jelentős negatív hatással lenne. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a jelenlegi tanulmány hatása csak visszafogott lesz, hiszen az abban közölt eredmények még nem igazán bizonyítottak, illetve nem feltétlenül a cégek által javasolt terápia szerint jártak el. Így a negatív árfolyamhatás is sokkal visszafogottabb lehet.

A BASF gombásodás elleni növényvédő szerét, a Xemium-ot engedélyezték az európai hatóságok. Az új szer a burgonyától kezdve a napraforgón át, az almatermésűekig (alma, körte), sőt még a banán esetében is hatékony gombaölőnek bizonyul. A cég szerint az új permetező szer jó úton halad, hogy a korábban várt csúcs, 200 millió euró árbevételt is meghaladja az értékesítés. Szerintünk a cég mintegy 40 millió euró operatív eredményt realizálhat a permetező szeren, ami a teljes üzemi eredménynek mintegy 0,5%-a. Vagyis a hír hatása ugyan pozitív, de a részvényárfolyamra kevesebb, mint 0,5%-kal hat.

Az M. M. WARBURG privátbank a BASF-re kiadott célárát 82 euróról 70-re módosította.

Az ArcelorMittal Kazahsztánban 10,4%-kal kényszerül emelni alkalmazottainak fizetését.

A Kalahari Resources nevű vállalat szeretné kivásárolni az ArcelorMittal-t közös mangán projektjükből, melynek értéke 6,5 milliárd dél afrikai rand, ami 0,8 milliárd amerikai dollár (közel 1 milliárd euró). Az ArcelorMittal részesedése 50% az érintett projektben.

Az Adidas bezárhatja egyetlen kínai gyárát is. Az említett üzem Kelet-Kínában, Suzhou városában található.

Az Adidas tulajdonában álló Reebok ellen vizsgálódnak az indiai hatóságok az szabályok megszegése miatt. A vállalat bővebb információkat nem kívánt az üggyel kapcsolatban nyilvánosságra hozni.

Az E.ON olaj és gázmezőt talált Algériában. A hír kedvező, de komolyabb árfolyamhatással nem számolunk, ugyanis eddig is nagyon alacsony volt a hasonló tevékenység aránya a cégcsoporton belül, és bár a várható kitermelés nagyságát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de jelentős hangsúly eltolódást nem fog okozni.

Az E.ON az utolsó pillanatban 2 nappal elhalasztotta az Isar 2-es reaktorának újraindítását.

A Linde részvényeire kiadott javaslatát a Goldman semlegesről vételre emelte.

A tengerre telepített szélerőművek kereslete közel 75%-kal csökkent az első félév során a 2011 azonos időszakához képest. A csökkenés érinti a Siemens-et is, azonban hatása a vállalat egészére nézve nem jelentős, hisz a megújuló energiából származó nyereség már 2011-ben is elenyésző volt a vállalat egészéhez viszonyítva (0,7%).

A JPMorgan véleménye szerint a Total részvények árazása jelenleg nagyon vonzó. A harmadik és a negyedik negyedéves osztaléknövekedés reményében felülsúlyozásra javasolják a részvényeket.

Erste béta
Kapcsolódó cikkek