Pénz- és tőkepiac

Szigoríthat az EU a bankbotrány miatt

A Libor-kamatlábbal történt manipulációk következményeként az Európai Unió biztosa, Michel Barnier szigorítani akarja a piaci visszaélésekre vonatkozó uniós szabályokat.

Barnier úgy akarja az előírásokat megváltoztatni, hogy bezárják az esetleges "rejtekhelyeket" és bírsággal sújthassák az olyan referenciakamatlábakkal való manipulációkat, mint a Libor vagy az Euribor. Barnier szerint ugyanis itt olyan csalásról van szó, amelyek az egész rendszerre kihatással vannak - értesült a Financial Times. A szabályok módosítását mindenesetre az EU kormányainak és az Európai Parlamentnek jóvá kellene hagynia, ami akár egy évig is eltarthat.

A Handelsblatt szerint a nemzetközi bankágazatot megrendített a Barclaysnál lezajló manipulációs ügy. A Barclays PLC igazgatósága azt kéri Bob Diamond volt vezérigazgatótól, hogy a várhatóan őt megillető 17 millió fontos – hozzávetőlegesen 6,1 milliárd forintos – lelépési pénzének legalább egy részéről mondjon le – közölte a Sunday Telegraph értesülésére hivatkozva a Bloomberg hírügynökség. A vezérigazgató a múlt hét kedden mondott le posztjáról, a rá nehezedő nyomás miatt.

A brit bankszektort alapjaiban megrázó ügy előzményeként a brit pénzügyi felügyelet (FSA) feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008–2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen a globális irányadó bankközi kamatláb, a Libor manipulálásával próbálkoztak. A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint a pénzügyi válság előtt a Libor profitnövelő célú emelése volt, a válság elhatalmasodása után pedig a Barclays már inkább a bankközi hitelezés fő kamatlábának csökkentésével próbálkozott, igyekezve leplezni, hogy a cég milyen mértékű piaci stressz alatt állt.


 

Michel Barnier kamatmanipuláció Barclays LIBOR
Kapcsolódó cikkek