Pénz- és tőkepiac

Meggondolta magát a guru: először vesz európai részvényeket

Marc Faber szinte mindig erőteljesen fogalmaz, ha befektetési tippről van szó, de a szárbefektető most kivételesen mérsékelt véleményt képvisel és megfontolandónak tartja az eurózóna részvényeinek vásárlását.

"Sem nagyon medve, sem nagy bika" – jellemezte jelenlegi hozzáállását Marc Faber a The Daily Tickernek nyilatkozva. A befektető szerint a Standard & Poors 500 index további 50-100 pontot emelkedhet, ha az olyan nagyágyúk, mint a Coca-Cola, a Wal-Mart, a Johnson & Johnson és a PepsiCo tovább folytatja a ralit.

Ugyanakkor a szakember most először európai részvényeket is vásárol, mivel – mint mondja – még az eurózóna szétesése esetén is van esély arra, hogy a befektetők a kontinens papírjai mellett döntenek az elértéktelenedő deviza vagy az ellenében. Az MSCI Europe ETF index több mint kétszer jobban emelkedett, mint az S&P 500, elérve a 6,7 százalékos rátát.

Faber francia, olasz, spanyol, portugál és svájci részvényeket vásárol, utóbbit azért, mert feltételezi, hogy a frank árfolyama idővel elszakad az euróétól. Faber figyelmeztet: a gazdaság egy oldalról recesszióba fordul, másrészt viszont jelentős mennyiségű likviditás ömlik a piacokra, ami az európai és az amerikai piacokat is feljebb tolja. A befektető arra számít, hogy a jegybankok tovább folytatják a pénznyomtatást világszerte, ezért 25 százalékos arany- és arany papír részesedést javasol a portfólióban, annak ellenére, hogy a sárga nemesfém 25 százalékot veszített értékéből a tavaly szeptemberben elért 1 900 dolláros csúcshoz képest.


 

arany Marc Faber európai részvény befektető
Kapcsolódó cikkek