Pénz- és tőkepiac

EU: Ezért fogjuk felügyelni a legkisebb bankokat is

Michel Barnier, az EU belső piacért felelős biztosa úgy látja, hogy jelenleg az eurózóna kisebb bankjai jelentenek igazi veszélyt az Európai Unióra, ezért is fogja a jövőben ezeket is felügyelni az Európai Központi Bank.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Központi Bank a közeljövőben átveszi az Európai Bankfelügyelet hatáskörét, az uniós döntéshozók pedig jelenleg vitatkoznak azon, mekkora legyen az EKB megnövelt hatásköre. Michel Barnier uniós biztos az Ambrosetti Forumon nyilatkozva elutasította a német pénzügyminiszter felvetését, mely szerint az EKB csak a legnagyobb eurózónabeli pénzintézeteket felügyelhetné.

"A kisebb, rendszerkockázatot nem jelentő bankok okozzák most a legtöbb gondot" – idézte Barnier reakcióját az CNBC. Példaként a francia Dexiát, illetve a spanyol Bankiát hozta fel. A belpiaci biztos szerint az átalakított uniós felügyelet csak akkor lehet hiteles, ha a teljes bankrendszerre vonatkozik.

"Le kell vonnunk a válság tanulságait: egyetlen pénzügyi termék vagy szektor sem vonhatja ki magát a felügyeleti mechanizmus alól" – fogalmazott Barnier, hozzátéve, hogy bizonyos területek, így a fogyasztóvédelmi ügyek a nemzeti felügyletek hatáskörében maradnak. "Az EKB nem foglalhatja el magát azzal, hogy a bankok mindennapi működését figyeli Frankfurtból". Barnier hozzátette, hogy az eurózónán kívüli tagállamok is az EKB felügyelet alá helyezhetik a bankrendszerüket, ha akarják.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán ismerteti a hatezer bank felügyeletére vonatkozó javaslat részleteit.

EKB Bank Barnier bankfelügyelet
Kapcsolódó cikkek