Pénz- és tőkepiac

Ismét nő a betétállomány

A tavalyi csökkenés után az idén ismét nőtt a bankbetétek összege. A hitelintézeti ügyfelek döntő többségének a megtakarítása teljes körű védelem alatt áll, egy kisvárosnyi ügyfélkör megtakarítása haladja csak meg a 100 ezer eurót. A betétbiztosítónál lévő vagyon több mint a harmadát vitte el a soltvadkerti takarék csődje.

Hiába volt végtörlesztés, a betétek nőttek az év elején – közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). A hitelintézeteknél elhelyezett összes megtakarítás az év elején 17371 milliárd forintot tett ki, ez 731 milliárd forinttal több a tavalyinál. A OBA a hitelintézetek bevallásai alapján összesíti a betétekre vonatkozó adatokat, és azt látták, hogy tavaly csökkent az állomány. Ez azért volt érdekes, mert utoljára 1993-ban fordult elő, hogy az év végén kevesebb pénz volt a banki ügyfelek számláin, mint az év elején.

A bankok az OBA-nak betétbiztosítási díjat fizetnek a biztosított betétjeik után. Azok a betétek élveznek védelmet, amelyek összege az adott hitelintézetnél nem haladja meg a 100 ezer eurót, ezeknek a betéteknek az összesített állománya a hitelintézetnél 12 896 milliárd forintot tett ki, ez 5,7 százalékkal volt magasabb a 2011-esnél. Az év elején egyébként 10,12 millió bankbetétet kezeltek a hazai hitelintézetek, ebből 10,08 milliónak az összege nem érte el a biztosítási limitet, vagyis a betétesek 99,6 százaléka teljes körű védelmet élvezett. Mindössze 37 ezer hitelintézeti ügyfélnek van 100 ezer eurónál nagyobb megtakarítása a bankoknál, ennek összege viszont meghaladja az 5 ezer milliárd forintot is, vagyis egy kisvárosnyi lakosság birtokolja a betétek csaknem harmadát. Ennek a vagyonos ügyfélkörnek a megtakarításai is nőttek egyébként tavaly óta mintegy 200 milliárd forinttal.

A betétállomány gyarapodásával párhuzamosan nőtt az OBA kártalanítási kötelezettsége is. A betétbiztosítási alap tájékoztatása szerint jelenleg már meghaladja a 9 ezer milliárd forintot is, ami 7 százalékkal magasabb a tavalyinál. Ennek persze csak a töredéke van meg az OBA-nál, az alap vagyona az év elején 86,9 milliárd forint volt. Az OBA pénze egyébként alapvetően két forrásból származik, egyrészt a hitelintézetektől beszedett biztosítási díjakból, másrészt pedig a befektetések hozambevételeiből, az alap ugyanis állampapírokban tartja a vagyonát. Amióta az 100 ezer euróra emelte a betétbiztosítási határt, a bankoknak és más betétbiztosítással rendelkező hitelintézeteknek, a biztosított betétállomány 6 ezrelékét fizetik be az alapba, ennek az összege az idén várhatóan meghaladja majd a 7,7 milliárd forintot.

Ha azonban csődbe megy egy biztosított hitelintézet, a gyorsan lecsökkenhet. Az OBA-nak az idén is kellett már egyszer kártalanítania bankbetéteseket, mivel nyáron csődbe ment az egyik legnagyobb hazai takarékszövetkezet, a Soltvadkert és Vidéke. A betétbiztosítási alapnak akkor 15,5 ezer betétest kellett kifizetnie mintegy 33,2 milliárd forint értékben. Az OBA 20 napon belül fizet a felszámolás alatt álló hitelintézetek ügyfeleinek, ezzel az egyike a leggyorsabban intézkedő európai betétbiztosítóknak. Magyarország uniós csatlakozása óta egyébként harmadszor fordult elő, hogy az OBA-nak kellett egy hitelintézet betéteseit kifizetnie. Tavaly a gönci Jógazda Takarékszövetkezet csődje miatt kellett a betétbiztosítónak helyt állnia, akkor több mint 5 ezer betétes számára kellett kifizetnie 9,1 milliárd forintot, tavalyelőtt pedig az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet ügyfeleit kellett kártalanítani mintegy 3,1 milliárd forint értékben.

Elégedettek a betétesek az OBA-val
A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet 15,5 ezer betétese a pénzügyi elszámolás mellé válaszborítékkal ellátott kérdőívet is kapott, amely a betétbiztosítási kártalanítással kapcsolatos tapasztalataikra, véleményükre kérdezett rá. A betétesek 8,6 százaléka (1347 ügyfél) küldte vissza az OBA-nak az észrevételeit.
A válaszokból kiderül, hogy 75 százalékuk teljesen elégedett volt az OBA szolgáltatásával, az OBA panaszkezelési eljárásával pedig az ügyfelek 97,7 százaléka elégedett volt. Kártalanítással kapcsolatos kritikát a válaszadók mindössze 8,3 százaléka fogalmazott meg, a kifogások egy része a kártalanítás törvényi szabályait vitatta, továbbá a kifizetés módja, illetve gyorsasága kapcsán emeltek szót.
A törvényi szabályozásban megadott feltételekkel azonban a legtöbben elégedettek. A soltvadkerti betétesek 76 százaléka szerint elegendő a 100 ezer eurós betétbiztosítási védettség, 92 százalékuk szerint a 20 munkanapos kifizetés elfogadható időtartam a pénzükhöz való hozzáférés szempontjából egy hitelintézet bezárása esetén. 

bankbetétek
Kapcsolódó cikkek