Pénz- és tőkepiac

Letett a tervéről a kormány?

Matolcsy György Nemzetgazdasági Miniszter szerint valószínűleg nem lesz lehetőségük a tranzakciós adót kiterjeszteni a Magyar Nemzeti Bankra – jelenti az Equilor.

Szerinte azonban a munkahelyvédelmi program finanszírozása nincs veszélyben, a miniszter ettől a programtól várja a foglalkoztatási trend két éve elkezdett megfordításának folytatását. A kormányzati kommunikáció eddig vegyes volt e kérdésben, most úgy tűnik, hogy tényleg letett az MNB megadóztatásának tervéről a kormány.

Ez egy újabb lépés lehet az IMF megállapodás felé, hiszen információk szerint ezt konkrét feltételül szabta a Valutalap. Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi parlamenti beszédéből is arra következtethetünk, hogy a megállapodás felé hajlik a kormány. A kommunikációban azonban kiemeli a politikai elemeket, melyek segítik az új hitelkeret elfogadtatását a közvéleménnyel. Az Equilor továbbra is arra számít, hogy év vége előtt megszületik az EU/IMF hitel-megállapodás.

A múlt heti felpezsdülés után ismét a kivárás a jellemző a tőzsdéken. Holnap az új iPhone bejelentése mozgathatja meg a befektetők fantáziáját, de fontos a német alkotmánybíróság döntése az új európai mentőalap (ESM) jogszerűségéről is. Az intézmény azonban megvizsgálja annak lehetőségét, hogy elhalassza a döntést, egy bajor képviselő javaslatára. A pozitív döntéssel újabb fontos akadály hárulhatna el a végleges mentőalap felállítása elől, mely az EFSF-et váltaná.

A Federal Reserve QE3-ról csütörtökön jön új információ, leginkább ez az, amire a piac vár. Az újabb monetáris expanzió ugyanis még kétesélyes, a Fed jegybankárai megosztottak a kérdésben. A piac nagyon bízik az újabb pénznyomdában, így kiábrándulás követheti a csütörtöki nyíltpiaci bizottsági ülést.

Hazai fronton a költségvetés ma délutáni vitájára kell figyelni. A fő kérdés, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a kormány feltölteni a körülbelül 600 milliárd forintos rést a jövő évi költségvetésben. Az elemzők bevételnövelő intézkedésekre tippelnek, hiszen egy drasztikusabb kiadáscsökkentés egyre inkább tabunak számít a választások közeledtével.

Fed tranzakciós adó qe3 EFSF MNB költségvetés
Kapcsolódó cikkek