Pénz- és tőkepiac

Itt az ősz, ideje több kockázatot vállalni

Az ősz folyamán meglépett jelentős jegybanki élénkítések után a globális növekedési kilátások fokozatos javulására lehet számítani az utolsó negyedévben, emellett az eurózónát veszélyeztető jelentős kockázatok is elhárultak, ami fokozza a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát. Az év hátralévő részében ezért a kockázatosabb, részvény és nyersanyag befektetések irányába történő elmozdulást javasoljuk – ajánlja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Míg az elmúlt negyedévekben az eurózóna válsága a dollárnak kedvezett, az év hátralévő részében az elnökválasztási hajrá miatt fokozottan előtérbe kerülő költségvetési problémák a zöldhasú gyengülését eredményezhetik az euróval szemben. 

Devizapiac

A kedvező nemzetközi befektetői hangulat jó hatással van a forint árfolyamára, hiszen az alapkamat csökkentések, valamint az elhúzódó EU-IMF tárgyalások akadozása sem tudták jelentősen megbillenteni. Amennyiben az év hátralevő részében is marad a pozitív nemzetközi hangulat, a forint szempontjából a jelenlegi árfolyamszint fennmaradására számítanak a további hónapokban. A forint sérülékenysége azonban a monetáris lazítással még inkább fokozódott, így a nemzetközi környezet esetleges romlása jelentős gyengülést okozhat.

Nyersanyagpiac

Az előremutató indikátorok alapján a nyári mélypontokhoz képest már látszik némi javulás a világgazdaságban, ami javíthatja a keresletet az energiahordozók és az ipari fémek piacán, ezért a nyersanyagpiac élénkülésére számítana az elemzők. Az arany esetében az enyhülő növekedési és pénzügyi kockázatok miatt az év hátralevő részében nem számítunk jelentősebb emelkedésre, de a befektetői bizalom sérülékenysége miatt számottevő csökkenés sem valószínűsíthető.

Tőzsde

A jelentős jegybanki élénkítés után a globális növekedési kilátások fokozatos javulására számíthatunk az utolsó negyedévben, és az eurózóna jövőjével kapcsolatban jelentős kockázatok is elhárultak a nyár folyamán, miután az EKB szükség esetén kötvényvásárlási programjával hozza a rég várt „korlátlan tűzerőt”. A növekedési kilátások javulása pedig egyértelműen kedvező lehet a vállalati szférának, ezért a nemzetközi tőzsdék javuló teljesítményére számítunk a következő hónapokban. Mivel a tengerentúlon a költségvetés körüli bizonytalanság gyengítheti a befektetői bizalmat, ezért az amerikaival szemben elsősorban az európai részvénypiacot ajánljuk.

A hazai értékpapírpiacra továbbra is rányomja bélyegét a recessziós félelem és a gazdaságpolitikai bizonytalanság. A hazai trendjét meghatározó nagy nemzetközi alapoktól várhatóan addig nem lesz vételi érdeklődés a részvénypiacunkon, amíg az EU-IMF megállapodás létre nem jön.

tőzsde befektetés részvénypiac nyersanyagpiac
Kapcsolódó cikkek