Pénz- és tőkepiac

Szerény mennyiségben bocsátják ki az új, eurós államkötvényt

Hazai piaci szempontból lényeges esemény volt tegnap az Államadósság Kezelő Központ bejelentése arról, hogy a lakosságnak szánt állampapírok körének bővítése során most egy euróban denominált kötvénnyel debütál. A CIB elemzői szerint a kibocsátott mennyiség szerény.

A Prémium kötvénysorozathoz csatlakozó új instrumentum szintén inflációhoz kötött kamatozású lesz,  euro-övezeti átlagos fogyasztói árindex plusz 2,5 százalékpontos kamatprémiummal. (Ez az első évben 5%  körüli kamatot jelenthet.)

Az elsősorban a lakossági befektetőket célzó kötvényt más (így külföldi) befektetők is vásárolhatják, de a tervezett szerény kibocsátási mennyiség (50-60 milliárd forintnyi euró) és az ÁKK kifejezett szándéka is azt jelzi, hogy nem a nemzetközi eurobond piacokon való megjelenés helyettesítéséről van szó – ez  utóbbit továbbra is az IMF-fel való megegyezés utánra tervezik. 

A fontos hazai információk mellett és ellenére a forint inkább a nemzetközi piaci mozgások hatását tükrözte a csütörtöki kereskedés során. A hazai deviza újabb lendülettel euró/forint 282 alá erősödött az euróval  szemben, miközben az euró/dollár árfolyam újra emelkedésnek indult és elérte az 1.2940-1.2950-es  szinteket. A globális hangulat, így a főbb részvénypiacok is pozitív korrekciót mutattak az előző három  nap gyengélkedését követően. A német kancellár adócsökkentést helyezett kilátásban az európai növekedés  támogatása érdekében. Ma újabb euró-övezeti és amerikai adatok is befolyásolhatják a piaci hangulatot. 

eurókötvény kibocsátás ÁKK eurobond
Kapcsolódó cikkek