Pénz- és tőkepiac

Frankhitelesek: Végre jó irányba mennek a dolgok

Csütörtökön lesz érdemes figyelni a decemberi ipari termelés alakulását, továbbá megismerhetjük az első hónap költségvetési egyenlegét is, írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza.

EUR/HUF (290,00 – 294,00): Egy hét alatt majdnem ledolgozta a januárban összeszedett gyengülését a forint. Az elmúlt napokban sikertelenül támadott 292-es szint alatt kezdjük a napot, ami nem kis teljesítmény az alapvetően borongós, dollárerősödős hangulatban. Adat fronton csütörtökön lesz érdemes figyelni a decemberi ipari termelés alakulását, továbbá megismerhetjük az első hónap költségvetési egyenlegét is. Szintén csütörtökön tartja a 3, 5 és 10 éves aukciókat az ÁKK, illetve rövid időn belül várható a devizakötvény kibocsájtás konkrétumainak bejelentése is. Egy sikeres értékesítés további muníciót adhat a forintnak a 290 környéki árfolyamok leküzdésében. A PLNHUF pozíciók zárása után szintén az erősödés útjára lépett a zloty. Ha a holnaputáni kamatdöntés nem okoz csalódást, akkor folytatódhat a régiós menetelés.

EUR/USD (1,3540 – 1,3660): Az erős ellenállásnak tartott 1,34-es szint átlépése után további erősnek gondolt szinteket hagyott maga mögött az euró. Így pénteken az amerikai kereskedésben 1,3711-es csúccsal fejezte be a hetet. A pénteki, a várttól kicsit elmaradó, de összességében jó NFP adat nem hatott az árfolyamra. Ugyanakkor az egyik FED kormányzó nyilatkozata, miszerint a jó adatok láttán a QE3 havi kerete akár 75 milliárd dollárra is csökkenthető, illetve szerinte már a 7 százalék körüli munkanélküliségi adat mellett is ki lehet vezetni a most futó programot megtette a hatását: rövid idő alatt 1,3590-ig erősödött a dollár.

Ekkor érkeztek meg az ISM, és az építőipari adatok - mindkettő jobb lett a vártnál, így a javuló kockázatvállalási hangulatban a már említett szintekre erősödött az euró. A heti EKB ülés előtt kamatvágási pletykákat hallani, illetve a francia pénzügyér is már túl erősnek tartja a közös deviza jelenlegi szintjét. A chicago-i jegyzések alapján közel 60 százalékos az euró vételi pozíciók aránya, ami már közel van a 75 százalékos - az elmúlt 3 évben trendfordulót hozó - szinthez. Fentiek hatására egy egységet gyengülve az 1,36-os szint közelében kezdi az adatokban nem bővelkedő hetet az árfolyam.

CHF/HUF (234,00 – 237,50): Végre jó irányba mennek a dolgok ebben a devizapárban is, így ma reggel a 235-ös szint közelében indul a nap.

forint Frank deviza qe3 euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek