A Franciaországba távozott közgazdász a lehető legtöbb voksot kapta a részvényesektől a szavazáson.

A 41 éves szakemberről - aki korábban Dmitrij Medvegyev miniszterelnök egyik tanácsadója volt, és számos, Vlagyimir Putyin elnök politikáját bíráló írást jelentetett meg a hazai és a nemzetközi sajtóban - szerdán írták meg az orosz lapok, hogy április végén Franciaországba távozott, miután a hatóságok többször kihallgatták őt tanúként a börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkovszkij vezette egykori Yukos (Jukosz) olajtársaság ügyében.

Az Eho Moszkvi orosz rádiónak Gurijev pénteken azt mondta, nem beszélhet róla, mi szerepel azokban a dokumentumokban, amelyeket a nyomozók megmutattak neki. Úgy vélte, azok alapján nem emelhetnek vádat ellene, de azt is kiolvasta belőlük, hogy Oroszországban akkor is lecsukhatnak valakit, ha semmit sem követett el.

Szergej Gurijev a The New York Times című amerikai lapnak azt mondta, egyelőre a párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében fog tanítani, és addig nem tér vissza Oroszországba, amíg a legkisebb esélye is megvan annak, hogy börtönbe zárják.

Párizsba távozását megelőzően a közgazdász lemondott a tekintélyes Orosz Közgazdasági Iskola rektori posztjáról, amit az egyetem vezetése csütörtökön jóváhagyott. Azt is kérte, ne válasszák őt újra a Szberbank vezetésébe.

German Gref, a legnagyobb orosz pénzintézet igazgatótanácsának elnöke pénteken azt közölte, hogy a részvényesek döntését követően egyeztettek Szergej Gurijevvel, aki elfogadta, hogy a testület munkájában távolról részt vesz majd, telefonkonferencia révén fog bekapcsolódni a tanácskozásokba.
   
A Szberbank az Oroszországi Föderáció és a Független Államok Közösségének legnagyobb pénzintézete, és a világ vezető bankjai közé tartozik. A Szberbank, amelynek 50 százalékban az orosz Központi Bank a részvényese, az utóbbi években kilenc közép-és kelet-európai országban, köztük Magyarországon nyitott képviseletet (Sberbank Europe AG), de Kínára és Indiára is kiterjesztette tevékenységét.

Szergej Ignatyev, a Központi Bank elnöke, a Szberbank igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy ő mint a főrészvényes képviselője, nem vett részt a szavazáson, amelynek eredményeként Gurijev megmaradt a pénzintézet vezető testületében.