Pénz- és tőkepiac

Mik lehetnek a befektetési piac új slágertermékei?

A lakossági befektetők többsége jól tájékozott a gazdasági híreket illetően, ennek ellenére megtakarítási portfóliójukat leginkább befektetési szakember tanácsára módosítják. A befektetési alapok közül az aktívan kezelt vegyes és az abszolút hozamú alapok lehetnek az új kedvencek, mivel a befektetők leginkább ilyen típusú alapokban tervezik elhelyezni megtakarításaikat – derül ki a K&H tavaszi befektetői felméréséből.

A K&H országos befektetői rendezvénysorozat keretében idén tavasszal több mint 2000 prémium kategóriás, azaz az átlagosnál nagyobb megtakarítással rendelkező magánbefektetőt kérdeztek meg arról, mennyire tájékozottak a gazdasági aktualitásokkal kapcsolatban, illetve mennyire döntenek tudatosan megtakarításaikat illetően. „Az eredmények alapján kijelenthetjük, hogy a hazai lakossági befektetők meglehetősen jól tájékozottak a gazdaság aktualitásait illetően. Több mint felük (60 százalék) napi szinten, 27 százalékuk heti rendszerességgel kíséri figyelemmel a gazdaság híreit. Csupán 9 százalékukra jellemző, hogy havonta, míg 3 százalékukra, hogy egyáltalán nem tájékozódnak gazdasági ügyekben” – mondta el Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A gazdasági kérdésekben való jártasság azonban többnyire még nem elegendő a befektetési döntés meghozatalához. Ezt mutatja, hogy a lakossági befektetők legnagyobb része (46 százalék) teljes mértékben rábízza a döntést befektetési tanácsadójára, és csak annak javaslatára módosítja portfólióját. Ennél jóval kisebb arányban vannak, akik rendszeresen évente (29 százalék), vagy akár negyedévente (22 százalék) változtatják befektetéseik összetételét, és csupán elvétve akad olyan befektető (3 százalék), aki megtakarításairól havonta határoz. Olyan döntési helyzetben, amikor egy új befektetésről vagy futamidő lejártakor a megtakarítás további sorsáról van szó, ma már a lakossági befektetők jelentős része (56 százalék) tudatosan építi portfólióját, és annak felépítésének, tartalmának ismeretében hozza meg döntését, míg 44 százalékuk csak az adott rendelkezésre álló pénzről dönt. ”Örömmel tapasztaljuk, hogy a megtakarítással rendelkezők egy jelentős része ma már portfólióban gondolkodik, hiszen ez kiegyensúlyozott befektetést tesz lehetővé” – mondta el Zobor Zsuzsanna.

A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben nemcsak a betétek és befektetési alapok tekintetében, de az egyes befektetési alap típusok között is átrendeződésre lehet számítani. „A megkérdezett magánbefektetők jelenleg az aktívan kezelt vegyes és az abszolút hozamú befektetési alapokat részesítik előnyben, legnagyobb arányban (39,3 százalék) ilyen típusú megtakarítással kívánják növelni portfóliójukat. Emellett minden nyolcadik megkérdezett gondolkodik eszközökben, ami korábban kevésbé volt jellemző a hazai piacon. Ennek oka az lehet, hogy csökkenő esetén a lakossági befektetők jellemzően a nagyobb hozam lehetőségét nyújtó befektetések felé fordulnak. Az alapvetően óvatos ügyfélkörben azonban a betétek és a pénzpiaci eszközök még mindig népszerűek, a válaszadók 21 százaléka tervezi, hogy ilyen típusú befektetéssel kívánja megtakarításait növelni” – mondta el a befektetési szakember.

slágerternék tájékozódás befektetés
Kapcsolódó cikkek