Pénz- és tőkepiac

Nem spórol a Google, szórják a dollármilliókat

Alaposan belehúzott a Google a felvásárlásokba, a társaság az idén eddig 16 céget vett meg, és összesen 1,31 milliárd dollárt költött akvizíciókra. A legnagyobb szerzemény az izraeli Waze volt, közel egymilliárdos vételárával.

Kiderült, hogy pontosan mennyit költött a térképes megoldásokat fejlesztő izraeli Waze-re a Google. A társaság 966 millió dollárért szerezte meg a startupot, ami kicsivel elmarad a korábbi becslésektől, amelyek egymilliárd dollárról szóltak. A tranzakciót júniusban zárta le a Google.

A térképes alkalmazásán keresztül az autós utazásokhoz hasznos információkat nyújtó Waze egyébként nem csak a keresőcég érdeklődését keltette fel, szóba hozták a Facebookkal és az Apple-el is. Sőt, felmerült annak lehetősége is, hogy tőzsdére megy a cég.

A Waze mellett egyébként a múlt hét végéig további 15 társaságot vett meg az idén a Google. Többek között a Makani Power, a Behavio és a Wavii szerepelt a bevásárlólistán. Az akvizíciókra összesen 1,31 milliárd dollárt költött az idén a vállalat.

Ez azonban szinte aprópénznek tűnik ahhoz, amit például a Motorola megszerzésére fordított a cég. A mobiltelefongyártóért 2011 nyarán 12,5 milliárd dollárt fizetett a Google. De jó mélyen a zsebébe nyúlt a cég 2007 tavaszán is, a DoubleClick megszerzése ugyanis 3,1 milliárd dollárba került. A toplistás felvásárlások között érdemes megemlíteni a YouTube megvételét 2006 őszén, a videómegosztóért 1,65 milliárd dollárt fizetett a keresőcég.

Google
Kapcsolódó cikkek