Pénz- és tőkepiac

Tankönyv szerint konszolidációra lenne szükség a biztosítási piacon

A konszolidációk száma nem változott drasztikusan a pénzügyi válság hatására - mondta Juhász László, a Boston Consulting Group partnere a Mabisz konferenciáján. A tranzakcióknál több probléma következhet be, a leggyakoribb bomba az, ha a két cég kultúrája különböző, és nem tudják összefésülni.

A szakember szerint az M&A tranzakciók többsége értékromboló és nem értékteremtő, de a válság időszakában nagyobb az esély arra, hogy értékteremtővé váljanak. Ilyenkor jobban lehet csemegézni a vállalatok között, az árazás is jobb. A kisebb tranzakciók is jellemzően sikeresebbek, mint a nagyobbak, egy bizonyos szint fölött ugyanis olyan komplexek a vállalatok, hogy nehéz őket integrálni. Azt is megállapították, hogy egy hazai tranzakciót jobban le lehet bonyolítani, mint egy nemzetközi szintűt.

A magyar biztosítási piac nagyon rossz helyzetben van, de nincs olyan rossz helyzetben, ami azonnali lépésekre késztetné a szereplőket. A bankszektorban más a helyzet, ott azonnali lépések is szükségesek lehetnek, nem tud a nehézségből minden szereplő kilábalni, ezért többen ki akarnak vonulni a piacról, csak nem tudnak, mert nincs, aki megvegye a portfóliót. A biztosítási szektor problémája, hogy évek óta nem tud növekedni, profit alapon nyereséges a szektor, de hatalmas adóteher sújtja. Célszerű végiggondolni, elbír-e ennyi szereplőt a piac – mondta Juhász.

A biztosítási piacnak is radikálisabb lépésekben kellene gondolkozni, nem csak kisebb karcsúsításokban. Kérdés, az M&A-nek lehet-e ebben szerepe? – mondta Juhász. A piaci szereplők fele valószínűleg nem termel idehaza pozitív gazdasági értéket, a nagyobb biztosítók feltételezhetően termelnek, de a kisebbekre ez nem biztos, hogy igaz. Vannak köztük eredményes réspiaci játékosok, de vannak olyanok is, amelyek nem képesek méretgazdaságosan működni. Nemzetközi összehasonlításba helyezve a magyar piacot, azt látjuk, a piaci koncentráltság kisebb, mint a régióban, tankönyvileg a piac tehát konszolidációért kiált. Régiós szinten is hasonló következtetésekre lehet jutni, konszolidációra lehet szükség.

VG Online-->

konszolidáció összeolvadás biztosítás
Kapcsolódó cikkek