Pénz- és tőkepiac

Végtörlesztési bírság: az OTP Bank bírósághoz fordul

Az OTP Bank nem követte el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa által terhére rótt cselekményeket, a határozatban megfogalmazott megállapításokat megalapozatlannak tartja, ezért a bírósághoz fordul - közölte a pénzintézet az MTI érdeklődésére szerdán.

A november 19-i döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9,488 milliárd forint összegű bírságot szabott ki, mert 2011. szeptembere és 2012. januárja között a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozásával jogsértést valósítottak meg a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében úgy, hogy összehangolták a stratégiájukat, és ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással.

Az OTP Bank szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint semmilyen módon nem hangolta össze stratégiáját más pénzintézetekkel a fix árfolyamú végtörlesztések korlátozása érdekében. A végtörlesztés kapcsán a bank döntései piaci racionalitáson alapultak.

Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Versenyhivatal kartellbírságára reagálva az MNB konferenciáján megjegyezte: sikerült a bankszektort újabb 10 milliárd forinttal megvágni, ilyenkor viszont látni kell, ennyivel csökken a szektor tőkéje is, ami a hitelezést is csökkenti. Amikor a bankszektorra újabb terheket rónak, erre is tekintettel kellene lenni, nem biztos ugyanis, hogy a többi bank át tudja venni a megbírságolt bankok szerepét a hitelezésben.

 

OTP Bank végtörlesztés bírság GVH
Kapcsolódó cikkek