Pénz- és tőkepiac

Wolf László: sikerült a bankszektort újabb 10 milliárd forinttal megvágni

Wolf László, az OTP vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Versenyhivatal kartellbírságára reagálva az MNB konferenciáján megjegyezte: sikerült a bankszektort újabb 10 milliárd forinttal megvágni, ilyenkor viszont látni kell, ennyivel csökken a szektor tőkéje is, ami a hitelezést is csökkenti. Amikor a bankszektorra újabb terheket rónak, erre is tekintettel kellene lenni, nem biztos ugyanis, hogy a többi bank át tudja venni a megbírságolt bankok szerepét a hitelezésben.

A Gazdasági Versenyhivatal 2013. november 19-én kelt döntésével tizenegy pénzintézettel szemben a végtörlesztés korlátozására irányuló összehangolt magatartás miatt összesen 9.488.200.000 Ft összegű bírságot szabott ki.

A 2011. november 23-án indult eljárásban a Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között jogsértést valósítottak meg azáltal, hogy a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében összehangolták a stratégiájukat, s ennek során üzleti titoknak minősülő információkat is megosztottak egymással.

Az OTP Bank nem követte el a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa által terhére rótt cselekményeket, a határozatban megfogalmazott megállapításokat megalapozatlannak tartja, ezért a bírósághoz fordul - közölte a pénzintézet az MTI érdeklődésére szerdán.

Az OTP Bank közleménye szerint semmilyen módon nem hangolta össze stratégiáját más pénzintézetekkel a fix árfolyamú végtörlesztések korlátozása érdekében. A végtörlesztés kapcsán a bank döntései piaci racionalitáson alapultak

Az Erste Bank Hungary Zrt. közölte: jelenleg vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal 2013. november 19-i döntésével kapcsolatos, közel 100 oldalas határozatát, az esetleges jogi lépésekről később születik döntés. "A bank továbbra is fenntartja az eljárás során végig képviselt álláspontját, amely szerint az Erste a végtörlesztés kapcsán nem hangolta össze a stratégiáját a többi érintett bankkal,  nem osztott meg üzleti titkokat és semmilyen átfogó tervben nem állapodott meg a többi bankkal" - írták.

Teljes mértékben megalapozatlannak tekinti határozatában foglaltakat az MKB Bank. „Továbbra is fenntartja a fix árfolyamú végtörlesztésekkel kapcsolatos versenyfelügyeleti eljárásban következetesen képviselt álláspontját, amely szerint a végtörlesztéssel kapcsolatos tevékenysége során mindenben a jogszabályi feltételeknek megfelelően, jogszerűen járt el, a tisztességtelen piaci magatartás tilalmára vonatkozó szabályokat semmilyen módon nem sértette meg.” – közölte az MKB Bank. Ezen a véleményen a GVH mostani, tetemes bírságot kiszabó határozata sem változtat. Álláspontja védelme érdekében az MKB Bank – amely a piaci részesedéséhez és a banki átlaghoz képest is jóval nagyobb részarányt vállalt a végtörlesztésből – bírósághoz fordul.

Az egyes pénzintézetekre kiszabott bírság a következők szerint alakul a GVH közleménye szerint:

- Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank 283.500.000 Ft,
- Cib Bank Zrt. 835.400.000 Ft,
- Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepe 800.000 Ft,
- Erste Bank Hungary Zrt. 1.725.700.000 Ft,
- Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. 983.300.000 Ft,
- Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. 1.000.000 Ft,
- MKB Bank Zrt. 783.000.000 Ft,
- OTP Bank Nyrt. 3.922.400.000 Ft,
- Raiffeisen Bank Zrt. 583.600.000 Ft,
- UCB Ingatlanhitel Zrt. 63.200.000 Ft,
- UniCredit Bank Zrt. 306.300.000 Ft.

A GVH a "rendelkezésére álló információk, különösen okirati bizonyítékok alapján (e-mail levelezések, belső feljegyzések) megállapította, hogy a fent említett pénzintézetek egységes, átfogó terv keretében a hitelkiváltás intenzitásának csökkentése és a rögzített árfolyamú végtörlesztések visszafogása érdekében összehangolták magatartásukat". Ennek részeként a végtörlesztéssel kapcsolatos stratégiára és az érdeklődő ügyfelekre vonatkozó információkat is megosztottak egymással, emellett egyes bankok között kétoldalú egyeztetésekre is sor került.

A GVH szerint "mindezek alkalmasak voltak arra, hogy összehangolják a végtörlesztések korlátozására irányuló egyedi stratégiájukat".

végtörlesztés bírság GVH bankok
Ezek is érdekelhetik