Pénz- és tőkepiac

Drágul az arany

Az arany ára 0,5 százalékos erősödéssel háromhavi csúcsra emelkedett, megcélozva az 1300 dolláros szint áttörését.

Az áremelkedés hátterében a kiábrándító amerikai kiskereskedelmi adatok álltak, amelyek nyomást gyakoroltak a dollárra és egyúttal vonzóbbá tették az aranyat.

A dollár index 0,4 százalékot esett, miután kiderült, hogy januárban a várakozással ellentétben csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a múlt héten pedig emelkedett az új munkanélküliek száma, a lassulását jelezve.

New Yorkban a sárga fém pénteken már csak egy dollárnyira volt az unciánként (31,1 gramm) 1 300 dolláros árszinttől, amelyet utoljára tavaly novemberben ért el, igaz, jelenleg kisebb a kereskedési kedv.

Londonban viszont péntek este 1297,03 dollár volt az arany unciája azonnali szállításra. A drágulás nyolcadik napja tart, mert a gyenge amerikai adatok és a Fed iránti várakozások nyomják a dollárt. Az arany ára háromhavi csúcson van, 9 százalékkal magasabban, mint év végén, miután tavaly 28 százalékkal olcsóbb lett a Fed-enyhítés visszavonását megelőlegezve.

Januárban 1200 dollárról 1260 fölé emelkedett az arany unciánkénti ára  a New York-i tőzsdén, ami nagyjából a három évvel ezelőtti szintnek felel meg. Nem tudni meddig tart az emelkedés, hiszen tavaly januárban még 1700 dolláron állt az arany, de aztán az elmúlt évet a csökkenő tendencia jellemezte.

Hat éve még 360 dollár volt egy uncia, az ár 2009 végén törte át a lélektani 1000 dolláros határt, majd 2011 szeptemberében 1900 dollárra emelkedett. Akkoriban voltak elemzők, akik úgy vélték, hogy néhány év alatt (vagyis talán mára) a 2–3 ezer dollár közötti sávba emelkedik az unciánkénti ár. Így tehát jól bevásároltak, akik a 2011-es trend alapján nagy tételben vették a befektetési aranyat. Mert tavaly előtt 1660 és 1750 között ugrált, majd jött az elmúlt évi zuhanórepülés.

arany London Fed New York uncia
Kapcsolódó cikkek