Pénz- és tőkepiac

A kiberbűnözés ellen kínál biztosítást az amerikai AIG

Új típusú biztosítást kínál az amerikai AIG biztosító, ami akkor fizet kártérítést, ha a cégeket valamilyen számítógépes támadás éri, amely során vagyontárgyak vagy emberek is megsérülnek. A termékkel a biztosító a gyorsan terjedő kiberbűnözésre próbál reagálni – írja a Financial Times.

A kiberbűnözés okozta károkra fedezetet nyújtó biztosítások piaca még gyerekcipőben jár, az internetre felcsatlakozott különféle eszközök miatt viszont a veszély egyre nagyobb. Az AIG vállalati ügyfelei is belátják, hogy szinte az összes olyan termék, amit fejlesztenek, csatlakozik az internethez, és támadásoknak van kitéve – magyarázza Tracie Grella, az AIG vállalati felelősségbiztosítási vezetője.

Ez az újkeletű probléma egyébként az amerikai kormány figyelmét is felkeltette. A nemzeti szabványügyi és technológiai intézetben ezért egy új számítógépes biztonsági feltételrendszert határoztak meg, a biztosítók elvárhatják a klienseiktől, hogy ezeknek a feltételeknek megfeleljenek.

Erre a szakértői támogatásra szükség is van a piacon, míg ugyanis a kibertámadások egyre gyakrabban fordulnak elő, az ezekkel kapcsolatos károkra fedezetet nyújtó biztosításból kevés van. Ami elérhető a piacon, az is legfeljebb az adatvesztésekre, illetve az adatlopásokra koncentrál. A szűkös kínálat egyik oka az lehet, hogy hiányoznak a historikus kártörténeti adatok, így a biztosítók nehezen tudják a terméket beárazni.

Az AIG aktuáriusai is más területeken szerzett tapasztalataik alapján határozták meg a termék paramétereit. „Az, hogy egy biztosító azt állítja, megalapozott aktuáriusi vélemény alapján létre tud hozni egy ilyen terméket, nagyon jó jel. A probléma ugyan nem széleskörű, de mindenképpen sokakat aggaszt” – mondta Aneesh Chopra, a szabványügyi intézet korábbi informatikai vezérigazgató-helyettese, aki a számítógépes biztonsági feltételrendszer kialakításában is segédkezett.

AIG védelem biztosítás
Kapcsolódó cikkek