Pénz- és tőkepiac

Szabályos pénzmosás? Hatmilliárd forintot legalizáltak

Már több mint hatmilliárd forintnyi, korábban adózás alól kivont összeget legalizáltak három hónap alatt Magyarországon a Stabilitási Megtakarítási Számla (SMSZ) segítségével - írta meg a Népszava. A nemzetgazdasági miniszter, gazdaságot erősítő, jó döntésnek nevezte a fekete pénzek ilyen módon történő kifehérítését, míg az adószakértő törvényes pénzmosodának, és az IMF kieső forrásait helyettesítő költségvetési bevételnek tartja a megtakarítási számlákat.

Tavaly december óta van lehetőség arra, hogy ha valaki legalább ötmillió forintért vásárol államkötvényt, és öt évig nem nyúl hozzá, akkor az adóhatóság nem firtatja a pénz eredetét és csak a tőke után kell adót fizetni. Az Országgyűlés 2013 nyarán fogadta el azt a törvényt, amivel legalizálni lehet a korábban külföldre menekített vagyonokat, illetve az adózás alól eddig kivont jövedelmeket. A három banknál - az OTP-nél, az FHB-nál és az UniCreditnél - elérhető SMSZ-re - a már említett - ötmillió forintnál nagyobb összeget lehet befizetni, amiből a pénzintézet állampapírokat vásárol - írja a Népszava.

A a bankoktól csak összesített - a számlatulajdonos azonosítása nélküli - adatokat kap negyedévente, és néhány napja meg is érkeztek az első számok arról, hogy az adóhatóság adatai szerint az SMSZ három hónapos működése alatt 74 számláról összesen 6 185 milliárd forint gyűlt össze. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint jó döntés volt lehetőséget adni a feketepénzek legalizálására, mert az a gazdaságot erősíti.

smsz legalizálás
Kapcsolódó cikkek