Pénz- és tőkepiac

Bankárfejek hullhatnak

Az amerikai hatóságok akár 16 milliárd dollárra is megbüntethetik BNP Paribas-t, amiért az az amerikai tiltólistán lévő országokkal üzletelhetett, értesült a Reuters. Az összeg csökkenhet, de ehhez – más forrás szerint – előbb meneszteni kell a pénzintézet több felsővezetőjét.

Az amerikai hatóságok arról egyeztetnek a legnagyobb franciaországi pénzintézettel, hogy mekkora büntetést szabjanak ki rá, amiért az olyan országokkal üzletelt, amelyek rajta vannak az USA tiltólistáján, írja a Reuters.

A hírügynökség az ügyhöz közeli forrásból úgy értesült, hogy akár 16 milliárd dollárral is sújthatják a BNP Paribas-t. Ez azonban még csak a tárgyalási taktikában bevetett szám, amelynek a másik oldalán a BNP által ajánlott, egymilliárd dollár áll. A 16 milliárd dollár az eddigi legnagyobb bírság lenne a bankszakmában. A JPMorgan Chase & Co tavaly 13 milliárdot fizetett a szabálytalan jelzálog ügyletei miatt.

Az amerikai hatóságok a BNP-t a közelmúltban állítólag „csak” 10 milliárddal akarták sújtani . A bank tavalyi, adózás előtti eredménye 8,2 milliárd euró volt, és  1, 1 milliárd dollárt különített el az esetleges bírságra.

Az érintettek nem nyilatkoztak, a Russia Today azonban kikérte az amerikai FxPro piacelemző cég vezetőjének a véleményét. Angus Campbell szerint az amerikai hatóságok azzal a feltétellel fognak engedni a 16 milliárd dollárból, ha az ügyben érintett, vezető bankárok elveszítik az állasukat. Az is lejjeb nyomhatjas a tételt, hogy a BNP együttműködik az ügy kivizsgálásában. Campbell a 10 milliárd dollárt is hatalmasnak tartja, hiszen az megrázhatja a bank működését, de a nagy bírságnak nyilván komoly elrettentő szerepet szánnak a hatóságok. A legelőször felmerült büntetési tétel még hárommilliárd dollár volt. Emelkedése  összefügghet azzal, hogy a BNP még azt követően sem állította le a feketelistás üzleteit, hogy néhány éve megindult ellene a vizsgálat. Azóta viszont felszámolta a kifogásolt kapcsolatait. Az érintett országok közül a Reuters Szudánt emelte ki, a Russia Today megemlítette Iránt és Kubát is.    

BNP
Kapcsolódó cikkek