Pénz- és tőkepiac

Megnyesték a TKM-eket

A kétszámjegyű TKM-ek a nyugdíjbiztosításoknál eltűntek, de extra két százalékpontos költségnövelési lehetőséggel a konstrukciók többségénél éltek a piaci szereplők. A megnövelt limitbe csak egy biztosítás nem fért bele.

Nem volt hiábavaló a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása a nyugdíjbiztosítások költségeivel kapcsolatban, nagyon sokat mérséklődött ugyanis a korábban drága szolgáltatások teljes költségmutatója (TKM). Az MNB május végén adta ki az ajánlását, amely az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosításokra vonatkozott. Eszerint a tízéves futamidejű életbiztosításoknál a TKM mértéke maximum 4,25, a tizenöt éveseknél legfeljebb 3,95, a húszéveseknél pedig 3,5 százalékos lehet. A biztosítók indokolt esetben – ha például az átlagosnál magasabb hozampotenciálú eszközalapokat használnak, tőke- vagy hozamgaranciát, vagy pedig speciális kockázatot vállalnak – ennél 2 százalékponttal magasabb költségekkel is dolgozhatnak.

A szabályozás július 1-jén lépett életbe, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) honlapján azóta többször is frissültek a TKM-adatok, legutóbb a múlt hét közepén. Az ajánlás előtt előfordult, hogy egy-egy biztosítás esetében ez a mérték a tíz százalékot is meghaladta, jelenleg azonban egy konstrukció kivételével minden biztosítás teljesíti a jegybank elvárásait – legalábbis ha a megengedőbb, plusz két százalékpontos limiteket vesszük figyelembe. A kivétel az Union Program, amely tízéves távon 4,73-6,62 százalékos költségmutatóval rendelkezik.

Olyan biztosítást azonban, amely költségei alapján az alsó limitbe is belefér, nehéz találni. A tizenkét piaci szereplő közül mindössze három biztosító kínál olyan nyugdíjbiztosítást, amely tíz-, 15- és húszéves futamidőre kötve is megfelel a kritériumoknak. Az egyik az Allianz, amely hatféle olcsó nyugdíjbiztosítással is jelen van a piacon, a másik az Axa három termékkel, a harmadik pedig a K&H, amelynek rendszeres díjas nyugdíjbiztosítása szintén megüti a szintet. Ez a piacon fellelhető 53 unit linked nyugdíjbiztosítás kevesebb mint 20 százaléka. Vannak még olyan biztosítók, amelyek nyugdíjbiztosítása a megadott időtávok közül csak egy vagy kettő esetében fér bele a szigorúbb költségplafonba.

Ezek közé tartozik az Aegon Prémium Nyugdíjprogramja, a CIG Pannónia Nyugdíj Kötvénye és a Groupama Garancia folyamatos díjfizetésű nyugdíjbiztosításai.A biztosítók többségének tehát indokolniuk kell a jegybank számára, miért magasak még mindig relatíve a nyugdíjbiztosításaik TKM-jei. Az MNB azért vár el egyébként szigorú költséglimiteket a nyugdíjbiztosításoknál, mert nem szeretné, ha az adókedvezménnyel támogatott megtakarítás hasznán a biztosítók és a közvetítők osztoznának az ügyfél helyett. 

A biztosítások TKM-jéből egyébként elég sokat elvihet az ügynöki jutalék. Tavaly a jegybank adatai szerint az életbiztosítások teljes költsége kicsivel meghaladta a 100 milliárd forintot, ennek 45 százalékát adták a jutalék jellegű szerzési költségek. Komoly, több mint 35 milliárd forintos tétel volt még az igazgatási költségeké, míg például a befektetési költségek alig 3 milliárd forintot tettek ki.

Drága életbiztosítások

Miközben a nyugdíjbiztosításoknál alaposan lenyesték a TKM-et a biztosítók, a többi életbiztosítás ugyanolyan drága maradt, mint korábban. A Mabisz honlapján fellelhető lista szerint a legmagasabb TKM-ek jelenleg tízéves futamidőnél 12 százalékig is felkúszhatnak, ami mellett elég nehéz elképzelni, hogy egy életbiztosítás értéke a futamidő során érdemben gyarapodjon. A TKM ugyanis azt mutatja meg, hogy egy életbiztosítás elméletileg elérhető költségmentes hozama mennyivel csökken évente a költségek miatt.


nyugdíjbiztosítás nyugdíj tkm
Kapcsolódó cikkek