Pénz- és tőkepiac

Bizonytalan az idei Mikulás-rali

Az olcsó kőolaj elősegítheti az idén a Mikulás-ralit, az viszont, hogy az Európai Központi Bank hezitál a további lazítások bejelentésével, csökkenti a nagyobb árfolyam-emelkedés esélyét. Magyarországnak is kedvez a kőolaj áresése, a rali azonban nem biztos a komoly orosz-ukrán kitettségű tőzsdecégek miatt.

Bizonytalan, lesz-e az idén decemberben Mikulás-rali a tőzsdéken. Az év utolsó hónapja hagyományosan az egyik legerősebb szokott lenni a részvénypiacokon, az elmúlt 11 évből 10-szer emelkedtek ilyenkor a tőzsdék (a kakukktojás 2011 volt). Az év végi árfolyam-emelkedés oka, hogy számos nagyobb intézményi befektető ilyenkor szokta átrendezni a portfólióját, ami felfelé hajthatja az árfolyamokat. „Az idén az emelkedés nagyobb része már valószínűleg megtörtént” – mondja Móró Tamás, a Concorde vezető stratégája. A piacok október közepe óta folyamatosan emelkednek, ebből arra is lehet következtetni, hogy a nagy portfólió-allokációk már nagyrészt lezajlottak.

A USA Todaynek nyilatkozó Patty Edwards, a U. S. Bank Wealth Management vezető befektetési stratégája viszont optimista. A szakember szerint, ha alacsony maradnak az energiahordozók ára, és a fogyasztók vásárlási kedve nem csökken az ünnepi időszakban, jó esélye van a Mikulás-ralinak. Hosszabb távon a szakember szerint a cégek nyeresége határozza majd meg a tőzsdék mozgását, ezen a téren pedig pozitívak a kilátások. Az alacsony kőolajár az inflációt is csökkentheti az Egyesült Államokban, ami arra késztetheti a Fedet, hogy elhalassza a kamatemelési ciklus kezdetét, ami szintén támogathatja a részvénypiacot.

Az Európai Központi Bank (EKB) viselkedése viszont éppen, hogy csökkenti a decemberi rali valószínűségét. Tegnap Mario Draghi, az EKB elnöke nem jelentett be újabb lazítást, arról beszélt, egyelőre kivár a pénzszórással, ami az euró erősödéséhez és az európai tőzsdék eséséhez vezetett. A korábban pozitív tartományban tartózkodó frankfurti és párizsi tőzsdeindex negatívba fordult, de a londoni FTSE 100 is esett valamennyit. A mennyiségi lazítás jót tenne az európai részvénypiacoknak, az euró gyengülése kedvező hatással lehet ugyanis az exportáló német cégek profitjára.

Móró szerint Amerikában még 1-2 százalékot emelkedhetnek az árfolyamok, Európában, ahol az eddigi rali kisebb volt, az év végéig 3-4 százalékos emelkedésre lehet számítani. Európában a gazdasági mutatók ugyan rosszak, a szakember szerint viszont a részvények jelenleg meglehetősen alulsúlyozottak még a portfóliókban, ezen a téren jöhet némi elmozdulás. A kőolajár csökkenése is segítheti az importra szoruló európai országok tőzsdéit. Magyarország is jól jár a kőolaj árának csökkenésével, Móró Tamás szerint egymilliárd dollár körüli összeget spórolhatunk meg évente, ha a jelenlegi szinten marad a fekete arany jegyzése. Ez arra késztethet egyes befektetőket, hogy a magyar részvényeket is megvásárolják. Kedvezőtlenül hat ugyanakkor, hogy a nagyobb tőzsdecégek közül többnek is erős az oroszországi kitettsége. A rubel gyengülése és az orosz-ukrán konfliktus a Richter és az OTP eredményességét is rontja. Ennek köszönhetően egyáltalán nem biztos, hogy emelkedni fog a BUX a következő hetekben.

Tényleg erős a december?

Mark Hulbert, a MarketWatch szakértője szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a részvénypiacok emelkednek az év utolsó hónapjában. A maximális nyereség, amit el lehetett érni ebben a hónapban a 1896 óta a Dow Jones Industrial Average cégeivel, 4,8 százalék volt, de a többi hónapban is hasonló mértékű profitot lehetett volna realizálni.

A decemberi átlagos indexemelkedés 1,43 százalékos volt, míg a többi hónap átlaga csak 0,53 százalékos. Július azonban még decembernél is jobb, és az elmúlt 118 év decembereinek 28 százalékában estek a tőzsdék.

A decemberi átlagos indexemelkedés 1,43 százalékos volt, míg a többi hónap átlaga csak 0,53 százalékos. Július azonban még decembernél is jobb, és az elmúlt 118 év decembereinek 28 százalékában estek a tőzsdék. -->

mikulás-rali tőzsde
Kapcsolódó cikkek